Kiújult a rák Hugo Cháveznél

Vágólapra másolva!
Az élő televíziós adást megszakítva jelentette be Hugo Chávez venezuelai elnök, hogy kiújult a rákbetegsége, ezért ismét Kubába utazik műtétre. Az orvosok szerint nehéz csata vár rá, Chávez pedig kijelölte utódját.
Vágólapra másolva!

A venezuelai elnök szombat késő esti televíziós nyilatkozatában tájékoztatta a venezuelai lakosságot arról, hogy kubai orvosai rosszindulatú rákos sejtek jelenlétét mutatták ki szervezetében, amikor november 27-én a szigetországba utazott vizsgálatokra. Az elnök részt vett egy terápián is, amelyen magas nyomású oxigénnel kezelték.

Chávez pénteken tért haza Caracasba Havannából, ahová már vasárnap visszautazik. Orvos szakértők szerint "igen nehéz csata" vár rá. A venezuelai államfő másfél éve küzd rosszindulatú daganatos megbetegedéssel, azóta több műtéten és sugárterápiás kezelésen esett át Kubában. A karibi szigetországban egyébiránt megszakították a televízió adását, hogy élőben közvetítsék Venezuelából Chávez nyilatkozatát.

Megnevezte az utódját

Az október elején újraválasztott 58 éves szocialista vezető júliusban azt állította, hogy teljesen felépült a rákból. Betegségének kiújulásáról szóló hírek ismét felvetik a Chávez politikai jövőjével kapcsolatban megfogalmazott kérdéseket. Az elnök a kabinetjének tagjai mellett ülve beszélt a televízióban. Közvetlenül mellette két legszorosabb szövetségese, Nicolas Maduro alelnök és a kongresszus feje, Diosdado Cabello ült.

Távolléte alatt az országot Maduro fogja irányítani - közölte Chávez, aki első alkalommal jelentette ki, hogy Madurót szánja utódjának, ha ő már nem tudná ellátni az elnöki feladatokat. "Biztosítanunk kell a bolivári forradalom előrehaladását" - hangoztatta.

Chávezt a tervek szerint január 10-én iktatnák be az elnöki tisztségbe. Amennyiben hivatali ideje első négy évében távozna posztjáról, az alkotmány szerint 30 nap áll rendelkezésre, hogy új választásokat tartsanak. Addig az országot a törvényhozás elnöke irányítaná. A bejelentéssel kapcsolatos első visszhangok megjegyezték, Chávez csak azért utazott haza két napra, hogy egyértelművé tegye az utódlásának ügyét. "Egység, egység, egység" - üzente, azt hangsúlyozva híveinek, hogy Maduro mellett tegyék le voksukat, ha erre lenne szükség.

A 14 éve hatalmon lévő politikus elmondta, hogy már korábban el akarták végezni rajta a műtétet, ő azonban feltétlenül szükségesnek látta, hogy hazautazzon Caracasba, és a képviselők jóváhagyását kérje a havannai visszatéréshez és a operációhoz a Cimeq kórházban. Hozzáfűzte, "nem elhanyagolható" fájdalmai vannak, kezelést és fájdalomcsillapítókat kap.