Vágólapra másolva!
Romániában a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) csaknem 60 százalékos választási győzelmét mutatják az első részeredmények, amelyeket hétfőn délelőtt hoztak nyilvánosságra. Az RMDSZ átlépte az 5 százalékos parlamenti küszöböt, 18 mandátuma már biztos. A két párt tárgyal a koalícióról, bár elképzelhető, hogy az USL az RMDSZ nélkül is kétharmados többséget szerez.
Vágólapra másolva!

A bukaresti központi választási iroda a vasárnapi parlamenti választásokon leadott voksok 81,5 százalékát összesítette. A megszámolt szavazatok 58,6 százalékát az USL szerezte meg. A jobbközép Igaz Románia Szövetség (ARD) 16,7 százalékon, a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) 13,5 százalékon áll.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a megszámolt voksok 5,3 százalékát kapta: ezzel az eredménnyel átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt, ami 18 mandátumot biztosan jelent a pártnak. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a szavazatok 0,67 százalékával nem jut be a parlamentbe.

Az USL a parlamenti helyek kétharmadát is megszerezheti

A parlamenti helyek kétharmadát is megszerezheti Romániában a vasárnapi választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL) akkor is, ha a voksok kevesebb mint hatvan százalékát kapta - jelentette ki hétfőn Liviu Dragnea, az USL kampányfőnöke.

A román választási törvény elvileg szavazatarányos képviseletet biztosít a pártoknak, de a parlamenti mandátumok elosztásánál az arányosság torzulhat, ha egy párt sok választókerületben nyer ötven százalék feletti eredménnyel.

Tárgyal az USL és az RMDSZ

Victor Ponta, az USL társelnöke már az urnazárás után úgy fogalmazott, hogy "az USL megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott, amit az ellenzék is elismer". Ponta szerint a választók akarata "példátlanul egyértelmű és világos" volt, amit az USL abszolút többsége is jelez. Ponta azt is kijelentette, hogy felelősséggel viszonyul majd az ellenzékhez, amelyet tisztelni fog.

Bejelentette továbbá, hogy beszélt telefonon Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, és megállapodtak, hogy hétfőtől tárgyalásokat kezdenek egy kétharmados alkotmánymódosító parlamenti többség kialakításáról, amely képes végrehajtani a reformokat.

Később egy televíziós nyilatkozatban hozzátette, hogy beszélt már erről az USL másik két társelnökével, a liberális Crin Antonescuval és a konzervatív Daniel Constantinnal. Megegyeztek, hogy szövetséget alkotnak az RMDSZ-szel, amellyel sokszor voltak szövetségesek és ellenfelek egyaránt, de amely "egy jelentős romániai nemzeti kisebbséget képvisel". Ponta szerint Kelemen Hunor megerősítette, hogy az RMDSZ részt akar venni az USL által alakított "parlamenti és kormányzati" többségben.

A román központi választási iroda által közölt végleges részvételi adatok szerint a vasárnapi választáson a szavazásra jogosult állampolgárok 41,72 százaléka járult az urnák elé. A magyar szavazók aktivitása az országos átlagnál alacsonyabb volt.