Peren kívül megegyeztek egymással hétfőn New Yorkban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn és az őt nemi erőszakkal vádoló szobalány, Nafissatou Diallo jogi képviselői. Állítólag Strauss-Kahn hatmillió dollár kárpótlást fizet Diallónak.

A megegyezés részletei bizalmasak - jelentette ki a polgári peres eljárásban illetékes Douglas McKeon bíró Bronxban, New York állam Legfelsőbb Bíróságán. A Le Monde francia napilap november 30-án azt az értesülést közölte, hogy Strauss-Kahn hatmillió dollár kárpótlást fizet Diallónak, aki egy guineai imám lánya, ezt azonban a volt IMF-vezér ügyvédjei később cáfolták.

A hétfői, rövid meghallgatáson a bíró határozatának megfelelően Strauss-Kahnnak nem kellett személyesen megjelennie, vádlójának azonban igen. A megegyezés a jelek szerint pontot tesz a botrányos ügy végére, amelynek során Diallo azzal vádolta meg Strauss-Kahnt, hogy 2011. május 14-én a manhattani Sofitel szállodában orális szexre kényszerítette őt.

Az IMF-vezér ellen büntetőeljárást indítottak, aki emiatt lemondott hivataláról. A botrány miatt szertefoszlottak Strauss-Kahn esélyei arra, hogy megszerezze hazája, Franciaország elnöki posztját. Az ügyészség, noha eleinte a szállodai szobában talált DNS-nyomok alapján biztosra ment az eljárásban, 2011 augusztusában ejtette a büntetővádakat, mert aggályai támadtak Diallo szavahihetőségével kapcsolatban.

McKeon bíró azt is bejelentette, hogy peren kívüli megállapodás született abban a perben is, amelyet Diallo a New York Post bulvárlap ellen indított, amiért az prostituáltnak nevezte. A lap által fizetendő kártérítés összegét sem hozták nyilvánosságra.