Kétharmados többsége lett a győztes koalíciónak Romániában

Vágólapra másolva!
A végleges eredmények szerint kétharmados többséget szerzett a romániai választáson a törvényhozás mindkét házában a jelenleg is kormányzó szociálliberális pártszövetség. A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek néggyel lesz kevesebb képviselője, mint eddig.
Vágólapra másolva!

Mind a képviselőházban, mind a szenátusban kétharmados többséget szerzett a kormányzó szociálliberális pártszövetség (USL) a hétvégi romániai parlamenti választás végleges eredményei szerint.

A Transindex romániai magyar hírportál beszámolója szerint az USL a képviselőházban 66,26, míg a szenátusban 69,32 százalékot szerzett. Jobbközép ellenfelei közül az Igaz Románia Szövetség (ARD) 14 százalék alatt teljesített mindkét házban, míg a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) 12 százalék alatt maradt.

A magyar kisebbséget képviselő Romániai Magyar Demokrata Szövetség a képviselőházban 4,37, a szenátusban 5,11 százalékot szerzett. Ezzel 9 szenátora és 18 parlamenti képviselője lesz. A magyar párt négy évvel ezelőtt ugyancsak 9 szenátori, de 22 képviselőházi mandátumot szerzett.

Korábban felmerült, hogy a választáson győztes pártszövetség meghívná a kormányba az RMDSZ-t, de ennek még nem tisztázottak a részletei. (Erről bővebben itt olvashat.)