A szentpétervári ügyészség 130 panasz alapján vizsgálatot kezdett Oroszország leghíresebb múzeuma, az Ermitázs ellen egy októberben nyílt kiállítás miatt.

A feljelentők Jake és Dinos Chapman brit képzőművész-testvérpár End of Fun (Vége a mulatságnak) című kiállításán bemutatott alkotások miatt háborodtak fel. Szerintük ugyanis a fiatal alkotók megsértették vallási érzelmeiket. Az északi orosz nagyváros ügyészsége azt vizsgálja a múlt péntek óta, hogy az Ermitázsban október 19-én megnyílt, 18 éven felülieknek szánt kiállítás alkalmas-e a szélsőséges eszmék terjesztésére.

A kiállítás ellenzői azt követelik, hogy a hatóság zárassa be a Chapman-fivérek munkáit bemutató kiállítást. Mihail Piotrovszkij, a múzeum igazgatója ugyanakkor a brit képzőművészet rossz fiúként ismer művészpárost vette védelmébe. Jake és Dinos Chapman sokkoló esztétikáját és provokatív stílust képvisel.   A sokkoló kompozíciók egyike a poklot ábrázolja, amelyben a nácik kegyetlenül végeznek egymással. 

A múzeumigazgató furcsállja, hogy a feljelentések egy kaptafára készültek, vagyis egy és ugyanazon tartalmú szövegnek a másolatai. Az Ermitázs vezetője a sztálini megtorlások idejével hasonlította az ellenük indított támadást. Akkoriban - mint mondta - az állítólagos társadalmi felháborodás előbb a sajtóban közölt bírálatokban, majd feljelentésekben testesült meg, aztán jött a többi ismert következmény.Az igazgató ugyancsak az ügyészséghez fordult, de azzal a kéréssel, hogy a hatóság védje meg a múzeumot a tömeges támadásoktól.