Újabb puccs alakul Maliban

Vágólapra másolva!
Húsz katona hurcolta el éjjel otthonából Mali miniszterelnökét. Cheick Modibo Diarra, aki korábban NASA-kutató és a Microsoft regionális vezetője volt, később tévéüzenetben mondott le.
Vágólapra másolva!

Katonák vették őrizetbe hétfőn éjszaka az otthonában Mali miniszterelnökét, Cheick Modibo Diarrát, és nem sokkal később a kormányfő tévéüzenetében lemondásáról tájékoztatta a nyilvánosságot.

A miniszterelnök letartóztatásáról egy, a környezetéhez tartozó illetékes tájékoztatott kedden hajnalban. A katonák közölték szerinte, hogy a kormányfő letartóztatását Amadou Haya Sanogo, a márciusi puccsot végrehajtó katonai junta vezetője rendelte el. A miniszterelnök letartóztatását diplomaták és rendőrök is megerősítették.

Mintegy húsz katona érkezett a miniszterelnöki rezidenciához egy fővároson kívüli laktanyából, amely a puccsisták főhadiszállása volt. Szemtanúk szerint betörték a rezidencia ajtaját, és "kissé erőszakosan" vitték el a kormányfőt a laktanyába. Az egyik katona azt mondta indoklásul, hogy Diarra feszültséget gerjesztett az országban, és ez aggodalomra adott okot.

Néhány órára rá Diarra tévéüzenetében arról tájékoztatta "az ország jövőjéért aggódó és a békében reménykedő" polgárokat, hogy lemond, és vele együtt távozik a teljes kormány is.

Diarrának hétfőn este Párizsba kellett volna repülnie orvosi kivizsgálásra, de lemondta az utat, miután tudomására jutott, hogy poggyászát leszedték a gépről. Korábbi hírek szerint a kormányfő rövid tévéüzenetben akarta tájékoztatni a nyilvánosságot, a felvétel el is készült, de a tévécsatorna székházába katonák érkeztek, és elkobozták.

Puccsisták márciusban adták át a hatalmat a civil kormánynak

A márciusi államcsíny után a nyugat-afrikai országok közössége (ECOWAS) rávette a puccsistákat, hogy adják át a hatalmat egy civil kormánynak, de az átmeneti kabinet nem volt képes megszervezni az általános választásokat és rendezni a közállapotokat. Augusztusban alakult meg a Diarra vezette új nemzeti egységkormány, amely a működésképtelen kabinetet váltotta fel.

A katonai puccs után a nyugat-afrikai ország gyakorlatilag kettészakadt. Északon az ország kétharmadát - egy Franciaország nagyságú területet - iszlamisták tartanak ellenőrzésük alatt, akik az iszlám jogrend, a saría alapján működő független államszervezetet akarnak ott létrehozni. Az ECOWAS hajlandó katonai segítséget nyújtani Bamakónak, hogy egyben tartsa az országot, de feltételül szabta egy működőképes központi kormány létrejöttét. Diarra - aki korábban NASA-kutató és a Microsoft afrikai regionális vezetője volt - egyetértett azzal, hogy gyors katonai beavatkozással kell véget vetni az iszlamista megszállásnak.

Közben egyre gyakrabban hangzanak el olyan vélemények, hogy Észak-Maliban egy "második Afganisztán" van kialakulóban. A válság következtében eddig több százezer ember menekült el az otthonából az országban.