Betiltás vár a német neonáci pártra

Vágólapra másolva!
A neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltását célzó alkotmánybírósági eljárás megindításáról döntött pénteken a Bundesrat, a német törvényhozás felsőháza.
Vágólapra másolva!

Tizenhatból tizenöt tartomány támogatta a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltását célzó eljárás megindítását a Bundesrat szavazásán. Hessen tartózkodott a szavazáson. Jörg-Uwe Hahn, a tartományi kormány igazságügyi minisztere kifejtette: indokoltnak tartják az eljárást, de túlságosan kockázatosnak is. Az esetleges kudarc a neonácik győzelme lenne, és jelentősen felértékelné az NPD-t - hangsúlyozta.

Az eljárás megindításához nem szükséges egyhangúlag meghozott döntés. Az egyelőre nem dőlt el, hogy csatlakozik-e a Bundesrathoz a kormány vagy a törvényhozás alsóháza, a Bundestag.

Klaus Wowereit, a tartományi rangú főváros, Berlin szociáldemokrata kormányzó polgármestere a Bundesrat ülésén kiemelte: az utóbbi hónapokban begyűjtött adatok alapján nem kétséges, hogy a neonáci párt a demokratikus rend megdöntésére szervezkedik. A demokraták csak egységes és határozott fellépéssel szállhatnak szembe az NPD-vel, ezért a kormánynak és a Bundestagnak is kérnie kell az alkotmánybíróságtól a párt betiltását - tette hozzá.

Christine Lieberknecht, a türingiai tartományi kormány konzervatív miniszterelnöke hangsúlyozta: az alkotmányellenes céljai megvalósítására agresszív módon törekvő NPD jelenti azt a szellemi táptalajt, amelyből kinőtt a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű neonáci terrorista sejt. Tűrhetetlen, hogy az NPD az adófizetők pénzéből támogatott, bejegyzett párt lehet Németországban - mondta a tartományi kormányfő.

Az 1964-ben alapított párt betiltásáról szinte a fennállása óta vitatkoznak, és egyszer már meg is próbálkoztak vele. A kormány és a törvényhozás 2003-ban közösen benyújtott indítványát azonban az alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva elutasította.

A betiltás kérdése 2011 végén került elő ismét, amikor közvetlen kapcsolatot mutattak ki a legkevesebb tíz gyilkosságért, két robbantásos merényletért és 14 bankrablásért felelősnek tartott NSU és egyes NPD-tisztségviselők között.

A tartományi belügyminisztereket és a szövetségi kormány belügyminiszterét összefogó tanácskozó testület - a belügyminiszteri konferencia - az idén márciusban úgy döntött, hogy egy esetleges újabb eljárás sikere érdekében az illetékes hatóságokat a szükséges adatok begyűjtésére utasítják. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) - a belső elhárítás országos szervezete - és a tartományi hatóságok több ezer adatot gyűjtöttek össze, amelyek alátámasztják, hogy a párt antiszemita, rasszista és idegenellenes nézeteket képvisel, és szellemi rokonságban áll a nemzetiszocializmussal.

Az azonban nem biztos, hogy az alkotmánybíróság mindennek alapján a párt betiltásáról rendelkezik. A betiltáshoz azt kell bizonyítani, hogy az NPD államellenes tevékenységet végez, aktívan szembehelyezkedik a demokratikus államberendezkedéssel. A pénteken kezdeményezett eljárás ezért számos jogi és politikai kockázatot rejt magában.