A fegyverek ellen tüntettek Washingtonban

washingtoni tüntetés fehér ház sandy hook
Vágólapra másolva!
Negyven tüntető gyűlt össze a connecticuti iskolai lövöldözés után a Fehér Ház előtt. Az amerikai fegyvertartási szabályok szigorítását követelték, de a Fehér Ház egyik szóvivőjének nyilatkozata is kiverte náluk a biztosítékot.
Vágólapra másolva!

Negyven tüntető demonstrált Washingtonban a connecticutban történt pénteki iskolai lövöldözés miatt a fegyvertartás szigorítását követelve - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója. Helyi idő szerint pénteken reggel huszonhét embert lőtt le egy ámokfutó az amerikai Sandy Hook-i általános iskolában Connecticut államban. Ez az egyik legsúlyosabb iskolai vérengzés az Egyesült Államok történetében.

"Ma Sandy Hook, és holnap?" - állt a tüntetők egyik transzparensén. Tudósítónk szerint gyertyákat gyújtottak, és beszédek is elhangzottak. Az egyik szónok egy nő volt, akinek a férje szintén fegyveres erőszak áldozata lett. Ő azt mondta, szép dolog, hogy az elnök vigasztalja az áldozatok hozzátartozóit, de ennél több kell.

Az [origo] tudósítójának videója a Fehér Ház előtti tüntetésről

Tiltakoztak a Fehér Ház sajtószóvivőjének egyik nyilatkozata miatt is. "Biztos vagyok abban, hogy van - illetve inkább lesz - nap, amikor Washingtonban a [fegyvertartási] szabályokról vitáznak, de nem hiszem, hogy a mai az a nap" - mondta Jay Carney szóvivő arra a kérdésre válaszolva, hogy a connecticuti lövöldözés után fontosabb üggyé válik-e a fegyveres bűncselekmények elleni harc.

Forrás: Pethő András [origo]
Tüntetés a Fehér Ház előtt

"Ma van a napja" - áll a tüntetők egyik transzparensén. A szóvivő rosszul sikerült mondata nagyon gyorsan elterjedt a mikroblogokon. Még órákkal a nyilatkozat után is érkeztek tiltakozó megjegyzések, kommentárok annak kapcsán, hogy időszerű-e beszélni az amerikai fegyvervásárlási szabályozásról.

A szóvivő nyilatkozata után pár órával Barack Obama elnök azonban már azt mondta egy tévényilatkozatában, hogy "lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő újabb, a péntekihez hasonló lövöldözések az Egyesült Államokban".


Tüntetést indított megfontolatlan válaszával a sajtószóvivő

Nem először akarnak erősebb szabályozást

A szigorúbb fegyvervásárlási törvények minden amerikai lövöldözés után témává válnak. A javaslat rendszerint ott feneklik meg, hogy ellentétes az Egyesült Államok alkotmányának második kiegészítésével, amely kimondja, hogy a szabad állam biztonsága szempontjából szükséges egy jól szervezett milícia, ezért "nem lehet a népnek a fegyverek birtoklásához és viseléséhez való jogát csorbítani".

Az alkotmánymódosítás értelmezése körül gyakorta lángoltak fel viták. A szűkebb értelmezés szerint a milícia szó miatt csak a fegyveres testületek fegyverviselési jogáról szól a szöveg. A Legfelsőbb Bíróság 2008-as döntése szerint azonban a fegyverviselés egyéni jog. Államonként, sőt városonként eltérnek a szigorítások: ilyen például a rejtetten viselt fegyverek tilalma, vagy az automata fegyverek tilalma. Az fegyverek birtoklásának joga azonban általános.

Túlértékeljük a ritka eseményeket

A megfontoltságra intő hangoknak részben igazuk is lehet. A 2007-es Virginia Tech egyetemen történt mészárlás után - ez volt 32 halottjával a mai napig a legnagyobb amerikai iskolai ámokfutás - is hasonló vita ment végbe. Akkor Bruce Schneier a biztonsággal és a biztonság pszichológiájával foglalkozó szakértő azt írta esszéjében, hogy az ilyen jellegű eseményeket az ember hajlamos túlreagálni. Minden ámokfutó által megölt 5-15 éves gyerekre száz olyan jut, aki valamilyen okból öngyilkos lesz, vagy gyilkosság áldozatává válik - írta Schneier.

A virginiai mészárlást például - írja a szakértő - egyaránt használták érvként a szigorúbb szabályozás mellett és ellen. Az ritka események után úgy kell megváltoztatni a szabályokat, hogy azok a valós fenyegetés kivédésében segédkezzenek. "Ha valami olyat akarsz tenni, aminek van értelme a biztonság szempontjából is, találd ki, mi az összefüggés a ritka események között, és azok ellen tégy. Fókuszálj a terrorizmus általános problémájára, ne a repülőgépek elleni robbantásos merényletekre, amelyek során folyékony robbanóanyagot használtak. Keresd a felnőttkor felé tartó, problémás fiatalokat, ne pedig a magányos, egyetemi területen bóklászó fegyvereseket" - írta Schneier a Wired magazinban megjelent esszéjében.