Újabb kilövésekre készül Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Folytatni kívánja az űr békés meghódítását Észak-Korea, és újabb kilövésekre készül - közölte Kim Dzsong Un. Dél-Korea közben megtalálta a hordozórakéta egy darabját.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea a tudományos, a technológiai és a műszaki fejlődés érdekében folytatni fogja az űr meghódítását - jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pénteken, két nappal az után, hogy országa első ízben sikeresen Föld körüli pályára állított egy műholdat.

Kim Dzsong Un leszögezte: a sikeres űrkísérlet megmutatta az egész világnak, hogy a Munkapárt és a kormány élni kíván az űr békés meghódításához fűződő törvényes jogával, és ez a szándéka szilárd.

"A jövőben is fel fogunk bocsátani műholdakat a tudomány, a technológia és a gazdaság fejlődése érdekében" - szögezte le az észak-koreai vezető.

Dacolva a nemzetközi közösség figyelmeztetésével, Észak-Korea szerdán sikeresen Föld körüli pályára állított egy műholdat. A rakétaindítás kemény bírálatokat váltott ki a nemzetközi közösségben, mivel sokan ballisztikus rakéta tesztelésének tartják a műholdfelbocsátásnak beállított kísérletet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerint a hordozórakéta indításával Észak-Korea egyértelműen megsértette a testület vonatkozó határozatait.

Megtalálták az egyik darabot

A dél-koreai haditengerészet kiemelte a tengerből annak az észak-koreai hordozórakétának az egyik darabját, amely szerdán állított Föld körüli pályára egy műholdat - közölte pénteken a védelmi minisztérium.

Egy dél-koreai hadihajó a felbocsátás után kevesebb mint két órával talált rá a tengerben egy henger alakú tárgyra, amely feltehetően az első fokozat üzemanyagtartályának egyik darabja lehet. A tengerfenékre merülő, 7,6 méter hosszú, 2,4 méter átmérőjű szerkezetet egy mélytengeri berendezéssel, nyolc óra alatt sikerült kiemelni a tengerből. A rakétaroncsot mintegy 160 kilométerre nyugatra találták meg a dél-koreai Kunszan kikötőtől, a rakéta röppályájának mentén.

A roncsdarabot szakértők fogják megvizsgálni, és a védelmi tárca abban reménykedik, hogy hasznos információkkal fognak szolgálni az észak-koreai rakétatechnológiáról.