A "keresztnéven kívül semmi közös nincsen bennünk" - hangsúlyozta Victor Ponta román miniszterelnök Orbán Viktorral kapcsolatban a Die Weltben pénteken megjelent interjúban. A német lap felvetésére, miszerint a Romániával szemben megfogalmazott kritikát a Magyarországgal kapcsolatos bírálatokkal együtt kell kezelni, kifejtette: tévedés közte és Orbán Viktor között párhuzamot vonni.

Victor Ponta megjegyezte, hogy tőle "mi sem áll távolabb, mint a nemzeti bank státusának megtámadása és a média szabadságának korlátozása", és míg ő a politikai közép baloldalán áll, a magyar miniszterelnök a jobboldalhoz tartozik, "ha nem a szélsőjobbhoz".

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az alkotmány módosításával ő is "örökre be akarja-e betonozni a hatalmát, mint Orbán", a román politikus kifejtette: a politika és a civil társadalom egyaránt úgy véli, hogy a 22 éve elfogadott alkotmány módosításra szorul. Hozzátette: mindenekelőtt azt kívánja elérni, hogy bevezessék a közvetlen államfőválasztás intézményét. Hangsúlyozta, hogy az alkotmányt csak népszavazással lehet módosítani, az esetleges változtatások pedig csak a következő parlamenti ciklusban lépnének érvénybe.

A román miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az új kormány még karácsony előtt megalakulhat, egy esetleges alkotmánymódosítás pedig csak a következő választási ciklusban lépne érvénybe. A vasárnapi választásokon kétharmados parlamenti többséget szerző Szociálliberális Szövetség (USL) társelnöke, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke arra a kérdésre válaszolva, hogy Traian Basescu államfő vajon megbosszulja-e a leváltására tett kísérletet, azt mondta, nem számít erre, és abból indul ki, hogy az elnök tiszteletben tartja a választási eredményt. Senki sem engedhet meg magának egy újabb kormányválságot - tette hozzá.

Az államfő ellen indított eljárás európai bírálatával kapcsolatban kifejtette: nem érzi magát az Európai Néppárt áldozatának, és úgy véli, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke őt személy szerint ugyan nem kímélte, de Romániát "mindig rendívül méltányos módon, kiegyensúlyozottan kezelte".
   
A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez való csatlakozás folyamatának elhúzódásával kapcsolatban elmondta: az államfővel együtt azért küzd, hogy Románia 2013 első félévében csatlakozhasson az övezethez. Derűlátó az ügyben, és arra számít, hogy az uniós belügyminiszterek a márciusi értekezletükön zöld jelzést adnak Romániának.