Minden hatalmát beveti Obama az iskolai lövöldözők ellen

Vágólapra másolva!
Elnökségének legnehezebb napja volt a pénteki iskolai ámokfutás átélése - mondta vasárnap este Barack Obama amerikai elnök. A politikus közölte: az amerikai gyerekek nincsenek biztonságban, de ő nem törődik bele ebbe.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök is részt vett azon a vasárnap esti ökumenikus virrasztáson, amelyet a pénteki amerikai iskolai lövöldözés emlékének szenteltek a Connecticut állambeli Newtown városában. Az elnök a virrasztáson azt mondta, hogy "az egész nemzet szeretetét és imáit szeretné felajánlani" az áldozatoknak és családtagjaiknak. "Nem vagytok egyedül a gyászotokkal. Az országunkban mindenki veletek könnyezett" - idézte szavait a BBC.

Obama a 20 kisgyermek életét követelő pénteki ámokfutásról beszélve azt mondta, hogy úgy látja, az amerikai gyerekek nincsenek biztonságban, ezért intézkedni kell. A fegyveres bűncselekmények ellen szónokolva azt mondta, "minden hatalmát fel fogja használni", hogy megakadályozza a hasonló tragédiákat a jövőben. "Nem tűrhetjük ezt többé. Az ilyen tragédiáknak véget kell vetnünk, és hogy véget vessünk nekik, meg kell változnunk" - mondta.

Obama ugyan nem mondta ki nyíltan, hogy a fegyvertartás szigorítását kezdeményezné, de utalásaiból egyértelmű, hogy ezen a területen is változásokat tervez. "A fegyveres bűncselekmények okainak összetettsége nem szolgálhat mentségként a tétlenségre" - idézte a BBC.

Forrás: AFP/Mandel Ngan
Obama tetteket akar

Elnökségének legnehezebb napja

Obama vasárnap Dannel Malloy connecticuti kormányzóval beszélgetve azt is elmondta, hogy elnöksége alatt mindeddig a pénteki nap volt a legnehezebb. A virrasztás előtt az elnök külön találkozott az áldozatok hozzátartozóival és a rendőrség tagjaival is.

Nemcsak az Egyesült Államokat, de az egész világot mélyen megrázta a connecticuti Newtown Sandy Hook-i általános iskolájában elkövetett, a tettessel együtt összesen 27 halálos áldozatot követelő pénteki vérengzés. A gyilkos, a 20 éves Adam Lanza tizenkét kislányt, nyolc fiút és hat felnőtt nőt ölt meg, mielőtt magával is végzett. A meggyilkolt gyermekek mindegyike hat-, illetve hétéves volt.

Még többet gyilkolt volna

Az amerikai rendőrség közben vasárnap hivatalosan is megerősítette, hogy a newtowni ámokfutás elkövetője a gyanúsított Adam Lanza volt. A nyomozók közölték, hogy a 20 éves tettes sokkal több embert készült megölni, de a riasztott rendőrség közeledése miatt öngyilkosságot követett el.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand
Rengetegen virrasztottak

Egy rendőrségi szóvivő megerősítette, hogy Lanza ölte meg az anyját is otthonukban, iskolai ámokfutását megelőzően. Egy meg nem nevezett tisztségviselő szerint négyszer fejbe lőtte a pizsamában ágyban fekvő asszonyt. A támadó az iskolában több száz lövést adott le áldozataira. A helyszínen hat olyan tárat találtak, amelyek mindegyikébe 30 lőszer fér.

Lanza az épületbe úgy hatolt be, hogy többtárnyi lőszerrel szétlőtte a kulcsra zárt bejárati ajtót. A nyomozók nem találtak sem a tettesnél, sem házukban búcsúlevelet vagy naplót, amely segítene indítéka feltárásában - mondta Dannel Malloy, Connecticut állam kormányzója az ABC televíziónak nyilatkozva.