Lazítanak az ír abortuszszabályokon

Vágólapra másolva!
Kissé lazítanak a szigorú abortuszszabályokon Írországban. A kormány terve szerint elvehető a magzat, ha az anya vagy a magzat élete veszélyben forog.
Vágólapra másolva!

Az ír kormány kedden bejelentette, hogy módosít az abortusztörvényen, lehetővé téve a művi terhesség-megszakítást, amennyiben az anya vagy a magzat élete veszélyben forog.

Két évtizeden keresztül az egymást követő kormányok adósak maradtak a törvény megváltoztatásával, miután 1992-ben a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy bizonyos esetekben megengedhető az abortusz.

A változtatás kiterjed arra is, ha az anya öngyilkossággal fenyegetőzne. A katolikus konzervatívok különösen ez utóbbit ellenzik, azzal érvelve, hogy ez jelentősen növelhetné az abortuszok számát, szemben az anya élete veszélyeztetésének viszonylag alacsony előfordulási arányával.

A keddi bejelentés előzménye, hogy nemzetközi felháborodást váltott ki egy októberi eset, amikor egy ír kórház megtagadta egy indiai nőtől az abortuszt, mert a magzatnak még volt szívhangja. Az elvetélt asszony néhány nap múlva belehalt a szövődményekbe.