Egyiptom az iszlamista alkotmányáról dönt

Vágólapra másolva!
Erőszakos összecsapások közepette dönt Egyiptom arról, hogy milyen ország lesz: iszlamista vagy világi. Az iszlamista elnök szerint a népszavazásra bocsátott alkotmány megerősíti a demokráciát, nem így látja azonban az ellenzék.
Vágólapra másolva!

Szombaton tartják az egyiptomiak az alkotmány népszavazáson történő megerősítésének második fordulóját. A szavazás sokkal inkább az új egyiptomi elnök, az iszlamista Mohamed Morszi politikájának szól, de fontos döntést hoznak arról is, hogy iszlamista vagy világi berendezkedésű lesz-e az ország - írta a BBC.

A kétkörös szavazás múlt heti első körében a részvétel csupán 30 százalékos volt, de a nem hivatalos adatok szerint ott 56 százalékban az iszlamista alkotmányt támogatók voltak többségben. Az eredmény hétfőn várható.

Az elnök állítja, hogy az alkotmány megerősíti a demokratikus berendezkedést, de az ellenzői szerint az alkotmány elárulná a Hoszni Mubarakot megbuktató forradalom eszméit.

250 ezer embert hívtak be, hogy biztosítsák a szavazás menetét. A megosztott országban ugyanis folytatódtak az erőszakos összecsapások, mint amilyen például pénteken történt Alexandriában.