Vágólapra másolva!
Mario Monti válságkezelő kormányának távozása után nem keresnek tovább miniszterelnököt, az államfő feloszlatta az olasz parlamentet. Választás jöhet február 24-25-én lesz, amelyen a volt kormányfő Berlusconi és a Ferrari elnöke is indul.
Vágólapra másolva!

Giorgio Napolitano olasz államfő feloszlatta a parlamentet Mario Monti ügyvezető miniszterelnök lemondása után - írta a BBC. A jövő évi választások időpontjáról máris döntött a Monti-kormány, amely ügyvezetőként továbbra is hivatalban marad. A kabinet szombaton úgy határozott, hogy Olaszországban február 24-25-re írják ki a választásokat. A korábbi elképzelések szerint a Mario Monti vezette kormány a jövő év áprilisáig - azaz a szombaton feloszlatott parlament eredeti mandátumának a lejártáig - maradt volna hivatalban.

Mario Monti miniszterelnök a költségvetés elfogadása után mondott le. A kormányfő egy évig vezette az országot, feladata a megszorításokat tartalmazó válságkezelő program elfogadtatása volt. A befektetők éppen azért aggódnak, hogy a válságkezelő kormány leköszönése után nem fogják végrehajtani a szükséges reformokat.

Monti nem jelentette be egyelőre további terveit. A lemondása azonban szorosan összefügg azzal, hogy az őt eddig támogató párt élén visszatért a politikába Silvio Berlusconi volt miniszterelnök. A parlamenti választáson elindul Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke is.