Lebombáztak egy pékséget Szíriában

Vágólapra másolva!
Több mint hatvanan meghaltak és legkevesebb ötvenen megsebesültek, miután légicsapás ért vasárnap egy péküzletet Szíria középső részén, Hama tartományban - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja. Helyi források ennél is több, kilencven halottról beszélnek.
Vágólapra másolva!

"Civilek tucatjai haltak meg a légierő vadászbombázóinak támadásában Halfajában" - jelentette első hírében a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja. Helyi források kilencven halottról is beszéltek. Aktivisták szerint a lázadók által nemrég elfoglalt település elleni támadás célpontja éppen az üzlet volt, amely előtt sokan álltak sorba pékáruért.

A Helyi Koordinációs Bizottságok nevű ellenzéki hálózat szerint a halottak és sebesültek között nők és gyerekek is vannak. Ez a szervezet is úgy véli, hogy a támadás kifejezetten a város péksége ellen irányult. Halfajában humanitárius válság, egyebek közt kenyérhiány van a kormánycsapatok ostroma miatt, és a pékségnél összegyűlt emberek már napok óta nem jutottak kenyérféléhez.

Egy internetre föltett videón számos holttestet látni egy lerombolt épület romjai között. A mellette futó úton bombatölcsér látható. Egy férfi a hátán viszi vérző asszonyát, miközben az operatőr ezt mondja: "MiG-ek bombázása", "nézd világ, nézd a halfajai mészárlást".

Augusztus 30-án a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet háborús bűntettekkel vádolta a szíriai rezsim csapatait, amelyek három héten belül csak az északi Aleppó tartományban legalább tíz pékséget bombáztak.