Vágólapra másolva!
Két képviselő könnyebben megsérült, amikor politikusok összeverekedtek a szónoki pultért a szkopjei parlamentben.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) két képviselője megsérült, amikor verekedés tört ki hétfőn a szkopjei parlamentben.

Az ellenzék meg akarta akadályozni, hogy a parlament elfogadja a 2013-as költségvetést. Az SDSM képviselői előbb a kormánypárti képviselőket akarták meggátolni abban, hogy belépjenek a parlamentbe, majd a szónoki pultért alakult ki kisebb összetűzés, amelyben két képviselő könnyebben megsérült. A szónoki pult összeomlott.

Eközben a parlament épülete előtt mindkét oldal hívei tüntetnek. Az erős rendőri készültség ellenére a szembenállók kövekkel és üvegekkel dobálják egymást.

Nikola Gruevszki kormánya vasárnap egyetértésre jutott a költségvetésről, amelyet hétfőn végül meg is szavaztak a parlamentben, bár a szakbizottságokban az ellenzék 1400 módosító indítványt nyújtott be, hogy ezzel is késleltesse a voksolást.

Miután a biztonsági szolgálat eltávolította az ülésteremből a renitens ellenzéki képviselőket, a jelenlévők fél óra alatt jóváhagyták a jövő évi költségvetést. A 2,7 milliárd dolláros kiadások mellett 2,4 milliárd dolláros bevétellel számláló büdzsé összeállítói a bruttó össztermék 2 százalékos gyarapodása mellett 3,5 százalékos inflációval számoltak.