Húsvét-szigeti óriásszobrot kap egy elpusztult japán falu

Vágólapra másolva!
Egy a Húsvét-sziget óriás szobrait utánzó hatalmas műemléket küldött Chile Japánnak. A hatalmas emberfej abba a lerombolt halászfaluba kerül majd, amelyet a tavalyi cunami pusztított el majdnem teljesen, és ahol korábban már állt egy hasonló, a két nép összetartását jelképező emlékmű, de a hatalmas szökőárban kettétört.
Vágólapra másolva!

Megérkezett Tokióba az az 5 méter magas és 6 tonna súlyú óriási moai kőszobor, amelyet Chile adományozott egy, a tavalyi szökőárban majdnem teljesen romba dőlt japán halászfalunak, Minami Szanrikunak. A Húsvét-sziget rejtélyes fejszobrait (moai) utánzó alkotás egy korábbi hasonló adományt pótol, amely ugyancsak tönkrement a 2011. márciusi cunamiban (A szoborról képet itt talál).

Sebastian Pinera chilei elnök ez év márciusában a japán halászfaluban személyesen ígérte meg, hogy országa a korábbinál is "nagyobb, pompásabb és szebb" szoborral pótolja a megrongálódott műalkotást. A tavalyi szökőárban eltört moait 1991-ben adományozta Chile a Japánban is gyilkos szökőárat kiváltó 1960-as nagy chilei földrengés, a közös katasztrófa emlékére.

Több mint fél évszázada 9,5 erősségű földrengés sújtotta a dél-amerikai országot, a katasztrófában több mint 1600-an vesztek oda és kétmillióan maradtak fedél nélkül. A chilei földrengés 2,5 méteres szökőárat is kiváltott, amely 142 emberéletet követelt Japánban, több mint negyedét Minami Szanrikuban.

Az 1960-as szökőárra emlékeztető kőszobrot a 2011-es szökőár feldöntötte és kettétörte, a levált kétméteres fej jelenleg a helyi iskola előtt hever. A japán fővárosba kedden tengeri úton megérkezett gigantikus új szobrot májusban avatják fel a halászfalu Chiléről elnevezett főterén, addig Tokióban és Oszakában mutatják be a nagyközönségnek.