Lefejezte a kazah határőrséget a repülőgép-baleset

Vágólapra másolva!
A kazah határőrség teljes vezetőségét elveszítette a keddi repülőgép-szerencsétlenségben, amelynek során 27-en haltak meg. A határőrök Üzbegisztánba utaztak tárgyalni, amikor lezuhant a gépük, és belecsapódott egy bányába.
Vágólapra másolva!

A kazah határőrség gyakorlatilag a teljes vezetését elveszítette a keddi, 27 halálos áldozattal járó repülőgép-katasztrófában - jelentette a Rosszija 24 orosz hírtelevízió szerdán. A Kazahsztán déli körzetében lévő Simkent város közelében lezuhant Antonov-72-es kazah katonai szállító repülőgép fedélzetén tartózkodott Turganbek Sztambekov ezredes, a határőrség megbízott parancsnoka és a fegyveres testület több magas rangú vezetője.

A Reuters hírügynökség szerint az Antonov An-72 típusú repülő helyi idő szerint este hétkor tűnt el a radarokról, miközben egy viharban körözött, készülve a simkenti leszálláshoz. Egy külszíni fejtésű bányába csapódott.

A határőrség szóvivője megerősítette, hogy a simkenti repülőtértől 20 kilométerre bekövetkezett katasztrófában meghalt az ukrán gyártmányú repülőgép hétfős személyzete és húsz utasa. A kazah határőrség küldöttségének tagjai Simkenten keresztül üzbegisztáni tárgyalásokra utaztak volna tovább. A kazah elnök az események miatt nemzeti gyásznapot hirdetett csütörtökre.

A Rosszija 24 hírtelevízió tudósítása szerint az An-72-es katasztrófája idején alacsonyan volt a felhőzet, havas eső esett a térségben, és a látótávolság minimális volt. Szemtanúk elmondták, hogy a lezuhanása előtt a gép nagyon alacsonyan repült.

Novemberben egy helikopter zuhant le

A katasztrófa a Tasszaj nevű kistelepülés mellett történt. A túlélésre senkinek sem volt esélye. Egy másik szemtanú szerint a lezuhanást követően a repülőgép kigyulladt, és négy darabra tört. A földön mindenütt holttestek hevertek. A katasztrófát a katonai rendőrség vizsgálja. A hatóságok nem sokkal a tragédiát követően büntetőeljárást indítottak.

Kazahsztánt többségében muszlimok lakják, a hagyományaik szerint pedig már szerdán el kellett volna temetni a halottakat. Ez azonban nem történt meg, az orvosok ugyanis még nem tudták azonosítani a holttesteket.

A volt szovjet köztársaságokban gyakoriak a repülő- és helikopterbalesetek. Kazahsztánban november 29-én egy orosz gyártmányú, Mi-8 típusú helikopter zuhant le. A szerencsétlenségben nyolcan meghaltak.