Fűtőtestet küldött a beduinoknak Magyarország

2012.12.27. 18:08

Tízezer euró értékben küldött adományokat egy beduin falu iskolájának és óvodájának Magyarország. Játékok, ventilátor és cipők is voltak a csomagban.

Magyarország adománnyal segített egy Betlehem melletti beduin falu óvodáján és iskoláin. Az adományozás alkalmából csütörtökön kisebb ünnepséget rendeztek ar-Rasajde településen. A külügyminisztérium nemzetközi fejlesztési keretéből származó tízezer euróból felszerelték a ciszjordániai beduin falu oktatási intézményeit. Az óvodások szőnyegeket, játékokat és írószereket, fűtőtestet, ventilátort, gyerekruhákat és cipőket kaptak.

A fiúk és a lányok általános iskolájának hősugárzókat, ventilátorokat, tankönyveket, iskolaszereket, szemléltető eszközöket, könyveket és vetítőt ajándékozott Magyarország, valamint magyar segítséggel székeket vettek, és egy helyi asztalosműhelyben felújították az iskolabútorokat. Az óvoda az adományozás előtt szinte üres volt, a puszta földön próbálták foglalkoztatni az odajáró negyvenhét kisgyermeket.

A megsegített beduin falu az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia "c" övezetében található, amely a megszállt területek "szürke" zónája: nem terjed ki rá a palesztin kormány fennhatósága, az alapvető szolgáltatásokat is csak nemzetközi támogatással tudják megoldani.

Kalocsa Betlehem magyar testvérvárosa

Az ar-Rasajde faluban élő beduinok régebben nomád életmódot folytattak, de letelepedésük óta is elsősorban pásztorkodással foglalkoznak. Nemzetközi segélyekből felépítették iskolájukat és óvodájukat 2003-ban, de berendezése vagy hiányzott, vagy azóta elhasználódott. 

"Nagyon büszke vagyok rá, hogy Magyarország nemcsak gondol Betlehemre, így karácsony környékén, hanem segítünk is a helyi rászoruló közösségeknek, és ma itt átadhattuk a külügyminisztérium fejlesztési támogatását ennek a hátrányos helyzetű beduin közösségnek, iskolájuk és óvodájuk felszerelésével nagyban megkönnyítjük az idejáró diákok mindennapjait"  - nyilatkozta Czibere Csaba, Magyarország rámalláhi nagykövete az ünnepséget követően.

A nagykövet kifejtette, hogy Magyarország fejlesztési politikája a Palesztin Hatóság területén Betlehemre és az oktatásra összpontosít. Magyarország három éve tiszteletbeli konzult nevezett ki Betlehembe, Nasszar Khamist, aki nagyban segítette az intézmények felszereléséhez szükséges tárgyak beszerzését.

A palesztin rászorulók megsegítése érdekében Kalocsa, Betlehem magyar testvérvárosa az idén is küldött ünnepi adományt, amelyből magyar stand üzemelt a betlehemi karácsonyi jótékonysági vásáron.