Tudatánál van a megműtött Chávez

Vágólapra másolva!
"Kényes és komplex helyzetben" van Hugo Chávez venezuelai államfő, miután rákműtétet hajtottak végre rajta Havannában, de tudatánál van - nyilatkozta egy interjúban a helyettese. Nicolas Maduro külügyminiszter és alelnök szerint a beteg vezető óriási erővel szorította a kezét, amikor beszéltek.
Vágólapra másolva!

Maduro - akit Chávez az utódjául jelölt arra az esetre, ha egészségi okok miatt távoznia kellene a hatalomból - azt mondta, hogy az elmúlt két napban kétszer is találkozott az államfővel. Azt azonban tagadta, hogy Chávez haldoklik - írja a BBC. Előzőleg a kormány miniszterei misén imádkoztak az elnök egészségéért Caracasban.

Az 58 éves Chávez december 11-én sikeres műtéten esett át, a negyediken, amióta 2011 júniusában daganatos betegséget fedeztek fel nála a medence tájékán. Rögtön ezután felső légúti fertőzést kapott, amely lelassította felépülését.

Műtétje óta Chávez nem mutatkozott és nem szólalt meg nyilvánosan. Karácsonykor mindazonáltal alelnöke felolvasta azt az üzenetét, amelyben egyebek között azt kérte, hogy a hadsereg "ügyeljen tovább a nemzet egységére".

Már korábban kétségessé vált, hogy az államfő haza tud-e utazni január 10-i beiktatásáig, harmadik hatéves elnöki mandátumának kezdetéig. Az 1999 óta hatalmon lévő politikus fölényes győzelmet aratott az október közepén rendezett elnökválasztáson.