Kerítést épít a szíriai határra Izrael

Vágólapra másolva!
Izraelt aggasztják Szíria vegyi fegyverei és az afrikai bevándorlási hullám, ezért kerítést emel. Benjámin Netanjahu szerint aggasztóak a globális dzsihád szíriai jelei.
Vágólapra másolva!

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy Izrael megerősített kerítést fog építtetni szíriai határán a radikális iszlamista erők elleni védekezésül, amelyek, mint mondta, átvették a határ túlsó oldalán lévő terület ellenőrzését.

Netanjahu erről a kabinet szokásos vasárnapi ülésén beszélt. Szerinte Izraelnek olyan védvonalra van szüksége, mint amilyet délen, az egyiptomi határon emelt, és amely gátat szab az afrikai bevándorlók hullámainak. Mint mondta, a szíriai rezsim "ingatag", és Izraelt aggasztják a szomszédos ország vegyi fegyverei. A határ túloldaláról "a szíriai hadsereg kivonult, és a globális dzsihád erői léptek a helyére" - mondta minisztereinek a kormányfő.

A "globális dzsihád" kifejezést Izrael az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat által befolyásolt erőkre használja. A zsidó állam igyekszik távol tartani magát a szíriai konfliktustól, de már több aknagránát-sorozat hullott az izraeli ellenőrzés alatt lévő Golán-fennsíkra.