Egy egykori bolíviai miniszter lányát vette el Tóásó Előd, akit még mindig La Paz börtönében tartanak fogva. A lány a szintén a börtönben ülő apját jött meglátogatni, akkor találkozott vele először a terrorista összeesküvéssel vádolt magyar férfi.

Megnősült a bolíviai börtönben Tóásó Előd, az a magyar és román állampolgársággal is rendelkező férfi, akit 38 másik személlyel együtt Bolíviában az Evo Morales elnök elleni terrorista összeesküvésben való részvétellel vádolnak - jelentette az EFE spanyol hírügynökség igazságügyi forrásra hivatkozva kedd hajnalban.

A 2009 áprilisában letartóztatott Tóásó egy tavaly szeptemberben elhunyt jobboldali bolíviai politikus, volt miniszter, Guillermo Fortún lányát, María Elenát vette el feleségül két év udvarlás után még novemberben La Pazban, a San Pedro börtönben. Elena Fortúnnal a börtönben találkozott, amikor a hölgy pénzügyi csalásokkal vádolt apjához látogatott. A házasság tényét a forrás szerint eddig titokban tartották.

Forrás: MTI/EPA/Martin Alipaz
Tóásó Előd (balra) Mario Tadiccsal egy korábbi tárgyalásán

Hétfőn újabb tárgyalást tartottak Tarija város bíróságán a vádlottak, köztük Tóásó ügyében, aki a spanyol hírügynökség által megkérdezett bírósági források szerint most már azzal is védekezhet, hogy bolíviai családja van. A magyar férfi a jelentés szerint kérte, hogy az év végi ünnepekre elhagyhassa börtönét, de kérelmét elutasították.

Tóásót és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot 2009. április 16-án hajnalban fogták el, amikor bolíviai kommandósok rajtaütést hajtottak végre a Morales elnökkel szembenálló erők fellegvárának számító Santa Cruz városában a Las Américas nevű szállóban. Az akcióban lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai büntetőeljárási törvény értelmében 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban. A vádlottak erre hivatkozva már több ízben kérték szabadlábra helyezésüket. A bírósági eljárás már több ízben halasztást szenvedett. Egy beszámoló szerint hétfőn csak tizenöt vádlott jelent meg a Tarijában folyó tárgyaláson, amely eljárási kérdésekkel indult újra.