Megszegte ígéretét a megmérgezett lottógyőztes

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Urooj Khant, az 1980-as évek óta Amerikában élő indiai bevándorlót mindenki dolgos, munkamániás férfinak ismerte, olyannak, aki kemény erőfeszítésekkel küzdötte fel magát a viszonylagos jólétbe. Három tisztítószalonja és tíz beosztottja volt Chicago bevándorlók lakta részén, felesége szerint "ő volt a legjobb férj az egész bolygón". Volt azonban egy gyengéje: szerette néha próbára tenni a szerencséjét lottójátékokon és kaparós sorsjegyeken. A Chicago Tribune című amerikai napilap szerint elképzelhető, hogy ez lett a veszte.

A 46 éves, muszlim vallású férfi 2010-ben teljesítette az előírt mekkai zarándoklatot, és ezen a vallásos utazáson esküt tett rá, többé nem nyúl a szerencsejátékokhoz. Tavaly nyáron egy chicagói benzinkútnál mégis elcsábult, és 60 dollárért (kb. 13 ezer forintért) vett két lottószelvényt. A Chicagóban inkább kaparós sorsjegyre hasonlító szelvények közül az első semmit nem nyert. A második lekaparása után azonban a benzinkutas visszaemlékezése szerint Khan ugrálni és kiabálni kezdett örömében: "Megcsíptem a milliót! Megcsíptem a milliót!"

Urooj Khan nyertes szelvényével Forrás: MTI/EPA/Illinois Lottery

A férfiból egy rövid időre híresség lett, mivel ritka nagy nyeremény, 1 millió dollár ütötte a markát, és ezzel a rendkívüli jackpottal a lottótársaság igyekezett magát is reklámozni. Khan képét közzétették, ahogy a győztes szelvénnyel mosolyog, és interjút is adott, amelyben azt mondta, "a lottónyeremény jelent számára mindent". Alig egy hónappal a győztes sorsjegy megvásárlása után kiállították a nevére a nyereményéről szóló csekket, amely adózás után 425 000 dollárt (majdnem 100 millió forint) tett ki. A pénzt azonban a boldog győztes sosem foghatta a kezében: egy nappal a csekk átvétele után rejtélyes körülmények között életét vesztette.

Halálhörgés a hálószobában

A Chicago Tribune által megismert és most ismertetett rendőrségi iratok szerint a lottógyőztes tavaly július 20-án hazatért a munkából, megvacsorázott, majd egy órával vacsora után aludni tért. Nem sokkal később a családtagok szörnyű sikoltozást és hörgést hallottak. A férfit azonnal kórházba szállították, ott azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Mivel első ránézésre semmi gyanúsat nem láttak a hullán, nem is indítottak nyomozást az ügyében.

A kórházi halottszemlét végző boncnokok szemrevételezték ugyan a holttestet, és elvégeztek rajta egy "alapvető toxikológiai vizsgálatot" - hiszen a halál hirtelen és váratlan volt -, de ez a vizsgálat semmit nem mutatott ki, így a halál okaként szív- és érrendszeri problémát állapítottak meg. Csak amikor az egyik családtag gyilkosságra gyanakodva további vizsgálatokat kért, akkor rendelték el a részletes elemzést. Szeptemberre kimutatták, hogy az áldozat vérében cianid nyomai találhatóak, novemberre pedig egyértelművé vált, hogy halálos mennyiségű cián került a szervezetébe a nyereménycsekk átvétele utáni napon. Ekkor a rendőrség is beszállt az ügybe, és gyilkosság miatt kezdett nyomozni.

Forrás: AFP/Fayez Nureldine
Khan a mekkai zarándoklaton tett esküt, hogy felhagy a szerencsejátékkal (képünk illusztráció)

Ritka méreg

Az eset innentől rejtélyessé vált. A Chicago Tribune rendőrségi adatai szerint a kifejezetten erőszakosnak számító 2012-es évben 506 embert öltek meg Chicagóban, de Khan volt az egyetlen, aki mérgezés miatt halt meg. A chicagói kórház főboncnoka, Steve Cina szerint ráadásul a ciánmérgezés ritkaságnak számít: "összesen egy vagy két ilyen esettel találkoztam a 4500 boncolás alatt, amelyet eddig végeztem" - idézte a BBC.

A ciánmérgezés kegyetlen halálnem - nyilatkozta a BBC-nek egy méregszakértő. Deborah Blum szerint a halálos mennyiségű cián keserű ízét azonnal érezné az áldozat. A méreg azonban ennek ellenére is öt percen belül megöl egy embert: a cián meggátolja, hogy a sejtek oxigént szállítsanak, és így rohamosan elhalnak, az ember pedig úgy érzi, mintha megfulladna.

A nyereményért ölhettek

A rendőrség egyelőre nem közölte, kit gyanúsítanak a gyilkossággal, de nem zárták ki, hogy a lottónyeremény lehetett az indíték. A BBC szerint a nyereményt a férfi halála után néhány héttel felvette valaki, de nem nevezték meg, kicsoda. Az Illinois állami lottótársaság egyik szóvivője szerint ilyen esetekben a nyereményt általában az elhunyt lakcímére küldik. A megmérgezett Khan feleségével és lányával lakott egy házban, de egyelőre azt sem tudni, melyik hozzátartozója kérte a halál okának kivizsgálását, ki gyanakodott gyilkosságra.

Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson
Lottót árusító üzlet Chicagóban (képünk illusztráció)

A férfi feleségét megkereste a Chicago Tribune, de az asszony a nyomozásról nem akart nyilatkozni, csupán a férjét méltatta az újságíróknak. Khan állítólag nem fukarkodott a nyereményével: már a győztes sorsjegy lekaparása után 100 dollárt nyomott a benzinkutas markába, később pedig azt nyilatkozta, a pénzből adósságainak kifizetése után egy gyerekkórházat is támogatni fog.

A Los Angeles Times szerint ugyanakkor nem egyedi eset, hogy amerikai lottónyerteseket a pénzükért ölnek meg: 2006-ban egy 17 millió dollárt kasszírozó floridai győztest ölt meg egy nő, és több korábbi nyertes életére is törtek pénzsóvár rokonok vagy társaságok.