Fennakadásokat okoz a havazás Európában

Vágólapra másolva!
Törökországban, Görögországban és Izraelben is közlekedési problémákat okoz a csapadék.
Vágólapra másolva!

A török tengerhajózási hatóságok délben ismét kénytelenek voltak leállítani a Fekete-tenger és a Márvány-tenger közötti Boszporusz szoros hajóforgalmát a térségben tomboló hóvihar miatt, amely drasztikusan csökkentette a látótávolságot. Előzőleg hétfőn is lezárták egy időre a szorost. A havazás Isztambulban is fennakadásokat okozott a közlekedésben.

http://video.gemius.hu/liveinfo/iframe/1871520315001_2081742352001.html

A Márvány-tenger déli végének átjárója, a Dardanellák egyelőre "nyitva áll" a tartályhajók előtt. A vihar miatt a Turkish Airlines nemzeti légitársaság 76 keddi és szerdai járatát mondta le, tanulva a több tucat hétfői kényszerű járatkimaradásból.

Délelőtt Görögország egész területén gondot okozott a szigorú időjárás. Athénban idén először esett a hó, és a főváros északi kerületeiben meg is maradt a hótakaró, komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben. Több iskolában tanítási szünetet rendeltek el. Az erős szél miatt Athénban hóförgetegek alakultak ki.

A görög főváros hatóságai krízisközpontokat nyitottak a hajléktalanok élelmezésére és éjjeli menedékkel való ellátására. A hatóságok emellett számos önkormányzati épületben nappali melegedőket létesítettek, mindazok számára, akik gazdasági-pénzügyi válságban megdrágult energiaárak miatt nem tudják befűteni otthonaikat.

A hegyvidéki körzetek útjain Görögország-szerte kötelezővé tették a hólánc használatát. Az autópályákon erősen csökkentett sebességgel halad a forgalom. Egyes körzetekben, így Athén elővárosaiban, a nyugatra fekvő Attika tartományban és környékén több utat is jegesedés miatt lezártak a teherautók vagy a teljes forgalom elől.

Havazott Kréta (dél) és a jón-tengeri szigetek (nyugat) hegyeiben is, a mélyebben fekvő területeken pedig zuhog az eső.

Tel-Avivban kedden ismét komoly közlekedési káoszt okoztak a hét vége óta tartó szokatlanul heves esőzés miatti áradások. A várost átszelő, máskor csak kiszáradt medrét mutató Ajalon folyó kilépett a medréből. A milliós izraeli metropolisz fő közlekedési útvonalát, az Ajalon sugárutat ezért teljesen le kellett zárni a forgalom elől.

A rendőrség felszólította az autósokat, hogy csak feltétlenül szükséges esetben induljanak útnak. Nem járnak a vonatok sem Tel-Aviv és az ország belső részei között.