Gonosz grimaszokkal melegített a mészárlásra a coloradói lövöldöző

James Holmes, aurora, lövöldözés, tárgyalás 2012.07.23-án
Vágólapra másolva!
Válogatás nélkül ölt, és az egész mozitermet lemészárolta volna, ha nem mond csütörtököt a fegyvere - állították a tanúk annak az amerikai ámokfutónak a tárgyalásán, aki tavaly nyáron rendezett vérfürdőt az új Batman-film vetítésén Colorado államban. A halálbüntetésre is esélyes aurorai lövöldöző telefonján talált bizarr képekről és a lakásán felállított pokoli bombacsapdáról most először számoltak be részletesen az ügy ismerői.
Vágólapra másolva!

Bírósági szakaszba lépett az amerikai Colorado államban tavaly júliusban elkövetett tömeggyilkosság vádlottjának ügye. A vád szerint 12 emberrel végző, további 58-at megsebesítő férfi, James Holmes ügyében pénteken döntenek arról, hogy elég bizonyíték van-e a hivatalos tárgyalás megkezdéséhez: az ehhez szükséges előzetes tanúkihallgatásokon azonban máris bizarr részletek derültek ki az eddig hírzárlat miatt sötétben tartott vérengzésről.

A hétfői és szerdai meghallgatásokon rendőröket, bomba-, valamint fegyverszakértőt is meghallgattak tanúként, akik pontosan feltárták az ámokfutás eddig megismert részleteit és bizonyítékait. Bár ígérte, a védelem végül nem sorakoztatott fel sem tanúkat, sem érveket, mivel azokat a tárgyalásra tartogatja. A meghallgatásokon azonban így is kiderült, milyen szisztematikusan, és milyen sötét humorral készült Holmes a mészárlásra coloradói Denver elővárosának számító Aurora multiplexmozijában.

Forrás: AFP/Rj Sangosti
James Holmes vörös hajjal, 3 nappal a lövöldözés után

Fegyvervásárlás és terepszemle

A korábban neurobiológiát tanuló egyetemi hallgató, aki elbukott év végi vizsgái miatt otthagyta az egyetemet, szisztematikusan kezdett fegyvervásárlásba az ámokfutás előtti hónapokban - mondta el a tanúk padján egy fegyvernyilvántartásért felelős amerikai tisztviselő. A rendelkezésre álló adatok szerint a vádlott két hónappal a gyilkolás előtt, májusban kezdett fegyvereket vásárolni: két Glock pisztolyt, egy AR.15-ös karabélyt és 6295 töltényt szedett össze különböző helyekről. Két könnygázgránátot is vett az interneten, ezek bevetésével kezdte meg a támadást a moziban.

Két héttel az ámokfutás előtt a telefonján talált képek tanúsága szerint a férfi bejárta a gyilkosság helyszínéül kiválasztott mozit, ahol fényképeket készített az épületben található ajtókról és kijáratokról. Két napra rá interneten vásárolt jegyet az éjfélkor játszott Batman-film premierjére, ezután két nappal pedig ismét visszatért a mozihoz, hogy kívülről is lefotózza a mozi kijáratait, vélhetően a támadás megtervezéséhez.

Gonosz grimaszok és bombacsapda

Az ámokfutást megelőző este, július 19-én a tanúvallomások szerint Holmes gyilkos bombacsapdát készített lakásán a kiérkező rendőröknek, és még néhány utolsó fényképet is készített magáról a telefonjával. A fotók egyikén fekete kontaktlencsét visel, amely az egész szemét feketévé változtatja, közben pedig nyelvet nyújt a kamerának. Egy másikon fütyörészve pózol kezében egy olyan tűzijátékkal, amely fekete és gömb alakú, mint a rajzfilmekben gyakran ábrázolt kanócos bombák - írja a CNN. Egy harmadik képen pisztollyal a kezében grimaszol, miközben mindegyik fotón narancssárgára van festve a haja. Így, a Batman-filmek főgonoszának, Jokernek öltözve ment az aurorai moziba is, ahol mészárlást rendezett. Amikor a képeket a meghallgatáson levetítették, a CNN szerint a vádlott csendben elmosolyodott a teremben.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian
A lövöldözés sérültjei

A férfi telefonján nemcsak magáról, de a lakásában készített halálos csapda előkészületeiről is voltak képek. Holmes olyan robbanóanyagokat és mozgásra aktiválódó csapdákat hagyott lakásában, amelyek valóságos pokollá változtatták volna az épületet, és rengeteg rendőrt ölhettek volna meg. A tanúk szerint Holmes egy káliumot tartalmazó serpenyő fölé függesztett egy glicerinnel teli edényt, amelyet a lakásba belépő első személy aktivált volna: a serpenyőbe boruló glicerin hatalmas robbanást idézett volna elő, berobbantva a lakásban elhelyezett házi készítésű napalmbombákat is, amelyek kirepülő lövedékekkel voltak megrakva. Ha begyulladt volna a bombákban lévő termit, olyan tűzzel égett volna, amelyet szinte lehetetlenség eloltani.

A tanúk szerint a csapdába egy képregényekből kölcsönzött trükköt is bevont a vádlott: az erkélyén egy hifin hangos zenét indított el, mielőtt elment otthonról, azt remélve, hogy a zene a lakásához vonz majd valakit, aki aktiválja a bombát. A hifi mellett állítólag egy távirányítós autót is hagyott, amelynek távirányítója szintén aktiválta volna a bombát - igaz, az egyik tanúskodó detektív szerint a távirányítót a nyomozók végül nem találták meg.

Mindenkit meg akart ölni

A csapda elkészülte után Holmes kocsival ment a moziba, ahol a belső felvételek szerint be is ment az egyik terembe az érvényes jegyével. A rendőrök azt feltételezik, hogy ezután a korábbi felderítéseken kifigyelt hátsó ajtón elhagyta a mozit, a kocsijából kirámolta a fegyvereket, és ugyanezen a nyitva hagyott kijáraton át vissza is tért a terembe. Ott pedig a film vetítésének 18. percében kezdetét vette a vérfürdő.

Forrás: AFP/Joshua Lott
Holmes ajtaja gyilkos bombacsapdát rejtett

A tanúmeghallgatáson az ügyész azt állította, hogy Holmes "mindenkit meg akart ölni a moziteremben". "Nem érdekelte, hogy kire lő" - mondta. A bíróságon elhangzott az is, hogy a rendőrök megtalálták a férfi AR-15-ös félautomata karabélyát, amelyben vélhetően elakadtak a töltények. "Ha nem akadt volna el a tár, sokkal többen halnak meg" - mondta az ügyész.

A lövöldözés alatt 41 ember hívta a 911-es segélyhívót. Az egyik hívás során egy hatéves kislány unokatestvére kért tanácsot arról, hogyan kell újraéleszteni valakit. Az alig félperces hívás alatt 30 lövés dördült el a háttérben, majd a vonal megszakadt: mint utóbb kiderült, a hatéves kislány volt a mészárlás legfiatalabb áldozata.

Öngyilkossági kísérlet?

Holmest végül a mozi parkolójában vették őrizetbe: az egyik rendőr vallomásából kiderült, hogy már jó ideje ott álldogált, amikor valakinek gyanús lett. A férfi golyóálló mellényt viselt, ezért először őt is rendőrnek hitték, de feltűnt, hogy bár izzadt és liheg, egyáltalán nem izgatott, és nem is próbál segíteni a többi rendőrnek. Végül ellenállás nélkül leteperték.

Az őrizetbe vett férfi az őrszobán állítólag különösen viselkedett. Amikor a rendőrök papírzacskót húztak a kezére, hogy ne tűnjenek el róla a lőpornyomok, a zacskókkal elkezdett bábozni - mondta az egyik kihallgatást végző rendőr. Az asztalon található műanyag pohárral is úgy játszott, mintha egy játék tartozéka lenne, majd kifeszegetett egy tűzőkapcsot az asztalból, és megpróbálta bedugni a konnektorba.

A vádlott ügyvédje a tárgyaláson annyit árult el, hogy védelmét az ámokfutó beszámíthatatlanságára fogja alapozni. A meghallgatáson egy áldozat hozzátartozója ugyanakkor azt mondta a CNN-nek, hogy a bizonyítékokból látszik, mennyire aprólékosan tervezte meg a gyilkos a támadást. "Ez az ember nem őrült, egy szemernyit sem" - mondta a férfi, akinek 24 éves fia halt meg a támadásban.