Atomtengeralattjáróval ütközött egy halászbárka

Vágólapra másolva!
Összeütközött egy kishajó, feltehetően egy halászbárka egy amerikai atomtengeralattjáróval a Hormuzi-szorosban. A tengeralattjáró egyik periszkópja bánta az ütközést.
Vágólapra másolva!

Az amerikai haditengerészet egyik atommeghajtású tengeralattjárója egy hajóval, feltehetően halászbárkával ütközött össze a Hormuzi-szorosnál csütörtökön; senkinek nem esett baja, de megsérült a tengeralattjáró egyik periszkópja - közölte a Bahreinben állomásozó amerikai flotta.

A Los Angeles-osztályba tartozó, Jacksonville nevű atom-tengeralattjáró más kárt nem szenvedett, ép maradt a reaktora és a hajtóműve is.

Az amerikai flotta szerint az atom-tengeralattjáró gyaníthatóan egy halászbárkával ütközött össze, amely azonban ezt valószínűleg nem is érzékelte, legalábbis nem adta ennek jelét, és folytatta útját ugyanolyan sebességgel.

Forrás: AFP
A periszkóp sérült meg (a fotón egy francia atomtengeralattjáró)

A baleset után egy amerikai felderítő repülőgép átfésülte a környéket, de nem talált a tengerben hajómaradványokat vagy bajba került hajót.

A Jacksonville-t 1981-ben állították hadrendben. A tengeralattjáró 1996-ban már összeütközött egy szaúdi konténerhajóval a virginiai partoknál. A fedélzetén 2004-ben kisebb tűz ütött ki egy Maine állambeli dokkban.

Az Egyesült Államok a Hormuzi-öbölbeli térség biztonsága érdekében állomásoztatja hadihajóit a térségben, és a felfokozott feszültség miatt az ilyen apró tengeri balesetek könnyen válsággá dagadhatnak. Irán többször fenyegetőzött a Hormuzi-szoros lezárásával, válaszul az ellene foganatosított szankciókra, és ha tovább fokozódna az atomprogramja miatt vita közte és a Washington között.