Biliárdszalonban robbantottak fel 81 pakisztánit

Vágólapra másolva!
Több mint száz ember meghalt és legkevesebb 270 megsebesült csütörtökön Pakisztánban egy robbantássorozatban.
Vágólapra másolva!

A délnyugat-pakisztáni Kvettában, Beludzsisztán tartomány székhelyén különböző időpontokban és helyszíneken három robbantás történt. Az eddigi hírek 103 halottról szóltak.

Először a város központi terén - más források szerint piacán - lépett működésbe egy robbanószerkezet. Ebben a merényletben 12-en haltak meg, és több mint 40-en sérültek meg. A robbantás egy félkatonai alakulat ellen irányult, és elkövetéséért egy magát Egyesült Beludzs Hadseregnek nevező szervezet vállalta a felelősséget.

Később egy biliárdközpontban következett be két - egyes jelentések szerint öngyilkos - robbantás 10 percnyi különbséggel. Ebben a kettős merényletben a BBC tudósítása szerint 81-en veszítették életüket, a sérültek száma pedig meghaladta a 120-at. A biliárdterem egy többségében síiták által lakott városnegyedben található, és a halottak és sebesültek többsége is ebből a felekezetből került ki.

Sokan közülük a második robbantás előtt érkeztek a helyszínre, hogy segítséget nyújtsanak az áldozatoknak. A halottak között rendőrök, a mentőalakulat tagjai és újságírók is voltak.

A kettős merényletért egy Laskár-e-Dzsangvi nevű fegyveres szervezet vállalta a felelősséget. A pakisztáni radikális szunnita csoportok gyakran támadják a síita kisebbséget, mert a felekezetet nem tartják hithű muzulmánnak.

Korábban a nap folyamán merénylet történt az északnyugat-pakisztáni Mingorában is, ahol legkevesebb 22-en meghaltak és 75-en megsérültek egy iszlám központban végrehajtott robbantásban. A létesítményben muzulmán prédikátorokat képeznek.