Vágólapra másolva!
Az indiai orvostanhallgató lánynak és barátjának a támadói előre elhatározták, hogy aznap éjjel találnak egy nőt, akit megerőszakolhatnak és megölhetnek - állítja egy rendőrségi jelentés.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség által pénteken ismertetett vádirat szerint a hat elkövető, köztük egy magát 18 év alattinak mondó tinédzser december 16-án este együtt vacsorázott Újdelhi egyik déli nyomornegyedének egy lakásában, és ott forralták ki tervüket.

A banda egy iskolabusszal vadászott a megfelelő áldozatra, s amikor Újdelhi déli részén az egyik bevásárlóközpontnál a mozi után hazafelé igyekvő fiatal pár felszállt a buszra, a férfit brutálisan megverték, 23 éves barátnőjét pedig többször is megerőszakolták, majd kidobták őket a buszból. (Indiában visszatérő eset, hogy csoportos erőszakolók csalibuszt használnak.) Az eset hatalmas felháborodást keltett India-szerte, ahol egyébként is gyakoriak a büntetlenül maradt nemi erőszakcselekmények. A lány két héttel az eset után belehalt sérüléseibe.

A vádlottak előre eldöntötték tettüket, és szándékukban állt megölni a nőt - áll az ügyészség által a bíróságnak átadott dossziéban. A több mint 600 oldalas iratanyag tartalmazza a vád képviselőinek bizonyítékait is, amelyek a halottkémi vizsgálatból, a vádlottak és a tanúk vallomásaiból és az orvosi látleletekből származnak.

A vádlottak egyik ügyvédje ugyanakkor azt állította csütörtökön, hogy a rendőrség erőszakkal csikarta ki védenceikből "a bizonyítékokhoz illeszkedő vallomást". A bíróság által kirendelt ügyvédek szerint a vádirat hemzseg a nyomozás során elkövetett hibáktól, és kifogásolták azt is, hogy védenceik túl sokáig maradtak jogi képviselet nélkül.

Az ügyet tárgyaló bíróság a múlt héten szombaton ismertette a védelemmel a rendőrségtől megkapott iratanyagot, amely az indiai törvények szerint attól fogva nyilvános közokiratnak minősül.