Júliusi baba lesz Katalinék gyereke

2013.01.14. 13:09

A hercegi pár hivatalosan is bejelentette, hogy júliusra várja első közös gyermekét. Katalin hercegnő állapota folyamatosan javul.

Katalin hercegnő és Vilmos herceg hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy júliusra várják első gyereküket. A hercegnő állapota folyamatosan javul, amióta december elején heveny terhességi rosszullétek miatt a VII. Edward kórházba szállították.

A hivatalos tájékoztatás szerint Katalin a hyperemesis gravidarum nevű tünetegyüttestől szenvedett. Ez - ahogy a brit lapoknak nyilatkozó szakorvosok elmondták - a várandós nők 0,5-1 százalékát érinti, vagyis sokkal ritkább a terhesség korai szakaszára jellemző "normál" rosszulléteknél, és azért igényel minden esetben kórházi kezelést, mert fennáll a páciens kiszáradásának vagy esetleg kóros fogyásának veszélye.

Vilmos tavaly áprilisban esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének, Kate Middletonnak. Az 1997-ben autóbalesetben elhunyt Diana hercegnő szintén júliusban született.

A hercegi pár első gyermeke lesz a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet királynő harmadik olyan leszármazottja, aki majd örökölheti a koronát. A trónöröklési sorban ugyanis a királynőt fia, Károly walesi herceg követi, utána pedig Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, vagyis Vilmos következik. A brit kormány által nemrégiben elindított reformfolyamat alapján Vilmos és Katalin első gyermeke mindenképpen az Egyesült Királyság uralkodója lesz édesapja után, függetlenül attól, hogy fiúnak vagy leánynak születik. A tervezett törvénymódosítások ugyanis várhatóan felszámolják azt a több évszázados diszkriminatív trónutódlási előírást, amely szerint az uralkodó elsőszülött fia előnyt élvez a trónöröklésben, akkor is, ha van idősebb leánytestvére. A módosítások után az sem lesz akadálya a majdani hercegi utód megkoronázásának, ha történetesen katolikus házastársat választ magának.