Előállt Obama a fegyvertartást szigorító javaslataival

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök több olyan rendeletet is aláírt, amely szerinte visszaszoríthatja a fegyveres gyilkosságok számát. Az igazán nagy falat, a félautomata fegyverek és a 10 tölténynél nagyobb tárak betiltása azonban a kongresszusra vár, amely nem kapkodja el a döntést.
Vágólapra másolva!

A fegyvervásárlók átfogó ellenőrzéséről, egyes félautomata fegyverek árusításának betiltásáról és a túl nagy tölténytárak tilalmáról szóló törvény mielőbbi elfogadását sürgette szerdán Barack Obama amerikai elnök. Obama a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján ezenkívül aláírta azt a 23 rendeletet is, amelyet saját hatáskörben hozott meg a fegyveres erőszak visszaszorítása érdekében.

Az aláírt rendeletek a törvényhozás jóváhagyását nem igénylő intézkedések, amelyek egyebek között előírják a szövetségi intézmények számára, hogy több, a fegyvervásárlók ellenőrzéséhez szükséges adatot hozzanak nyilvánosságra. A Járványvédelmi és Megelőzési Központok (CDC) hálózata feladatul kapta, hogy végezzen kutatásokat a fegyveres erőszak megelőzésének lehetőségéről.

A fegyvertartás szabályainak szigorítását célzó intézkedéscsomag végrehajtása összesen mintegy félmilliárd dollárba kerül majd. Obama azt mondta, hogy a szabályozás önmagában még nem vet véget a fegyveres gyilkosságoknak, de, mint mondta, "ha csak egy életet is megmenthetünk, akkor erkölcsi kötelességünk azt megpróbálni". Szavai szerint hivatalának teljes súlyát latba veti a fegyvertartás szabályainak szigorítása érdekében.

"Ezt (a lépést) már nem halogathatjuk tovább" - hangoztatta az elnök, rámutatva, hogy a 27 ember, köztük 20 kisiskolás halálát követelő, decemberi newtowni mészárlás óta mintegy 900 ember életét oltották ki lőfegyverrel az Egyesült Államokban. A connecticuti vérfürdő idejét Obama elnöksége legrosszabb napjának nevezte.

A kongresszus napirendjét az elkövetkező hetekben ugyanakkor nem ez a témakör, hanem a költségvetési plafon emelésének ügye fogja meghatározni. Mitch McConnell, a szenátusi republikánus kisebbség vezetője arra figyelmeztette a kormányzatot, hogy a fegyvertartás szabályainak korlátozását a ház valószínűleg legkevesebb három hónap múlva fogja tárgyalni. Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője is előbbre sorolta a bevándorlás reformjának ügyét a fegyverek kérdésnél.

Az Egyesült Államok a világ egyik leginkább felfegyverzett társadalma, ahol becslések szerint magánszemélyek mintegy 250-300 millió lőfegyvert birtokolnak. A fegyvertartás jogát az alkotmány szavatolja.