Savval öntötték le a Bolsoj művészeti igazgatóját

Vágólapra másolva!
A legendás moszkvai színház, a Bolsoj táncosai és vezetői közti hatalmi harc áldozata lehet Szergej Filin, az intézmény művészeti vezetője, akinek arcába savat öntöttek a háza előtt. Régóta fenyegették, elveszítheti a látását.
Vágólapra másolva!

Savat öntött a legendás moszkvai színház, a Bolsoj művészeti igazgatójának arcába a háza előtt csütörtökön este egy ismeretlen támadó. A 43 éves Szergej Filin égési sérülést szenvedett, és fennáll a veszély, hogy elveszíti a látását.

A színház szóvivője pénteken azt mondta, hogy Filin előzőleg több fenyegetést kapott, és kárt tettek az autójában is. Feltételezi, hogy a 2011 márciusa óta posztján lévő igazgató a táncosok és az intézményvezetők különböző klikkjei közötti hatalmi harc áldozata lett. Harmadfokú égési sérüléssel szállították kórházba.

Filin teljes felépülése legalább hat hónapot vesz majd igénybe. "Szergejt kezdettől fogva folyamatosan fenyegették, de az elődeit is. Soha nem gondoltuk volna azonban, hogy a tisztségekért folyó kakaskodás olyan súlyú bűncselekményhez vezet, mintha ingatlanról vagy olajról volna szó. Mindig hittük, hogy a színházi emberekben van egy erkölcsi minimum. Éppen ezért szörnyű ez az eset" - mondta a szóvivő.

Filin 1988-ban lett a Bolsoj táncosa, 2008-ban pedig a Sztanyiszlavszkij nevét viselő zenés színház művészeti igazgatója. Vezetése alatt a musicalszínház Oroszország egyik legnagyszerűbb teátruma lett. A Bolsojban Jurij Burlakát váltotta a művészeti igazgatói székben.

Forrás: MTI/AP/Mihail Mecel
Filin középen