Putyin menekíti az oroszokat Szíriából

Vágólapra másolva!
Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma két repülőgépet indít Bejrútba a Szíriából távozni kívánó orosz állampolgárokért.
Vágólapra másolva!

Két repülőgépet indít Bejrútba az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma a Szíriából távozni kívánó orosz állampolgárokért - közölte a tárca képviselője. Az orosz kormány utasítására várhatóan kedden indul egy Il-6-os és egy Jak-42-es utasszállító repülőgép a libanoni fővárosba.

A tervek szerint több mint 100 orosz állampolgárt tudnak elszállítani azok közül, akik el akarják hagyni Szíriát - mondta Irina Rossziusz, a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője.

A kormányhoz közelinek tekintett Izvesztyija című orosz lap tavaly december 18-án közölte, hogy az orosz védelmi tárca, a külügyminisztérium és a rendkívüli helyzetek minisztériuma nagyszabású tervet készített a Szíriában tartózkodó orosz állampolgár kimenekítésére. A feltételezések szerint Szíriában körülbelül 30 ezer orosz állampolgár tartózkodik. Az ottani orosz diplomáciai képviseleteken azonban különböző adatok szerint három-ötezer orosz állampolgárt tartanak nyilván.

A múlt év végén közülük a damaszkuszi orosz konzuli körzetből 402, az aleppói körzetből pedig 615 orosz polgár jelezte, hogy el szeretné hagyni a közel-keleti országot, ahol nem szűnnek a fegyveres összecsapások.

Hónapok óta heves harcok dúlnak a kormányerők és a felkelők között, a feszültség pedig fokozódik.