Egy darab szar vagyok - Menekül a paparazzokirály

Fabrizio Corona, olasz paparazzi, zsarolási ügy
Vágólapra másolva!
Labdarúgókat, hírességeket, politikusokat zsarolt zaftos képekkel a paparazzók egyik leghíresebb és leghírhedtebb képviselője. Fabrizio Corona azt állítja, hogy ő csak a piac törvényeinek engedelmeskedett, amikor lehetőséget adott az embereknek, hogy megvásárolják a kompromittáló fotókat, mielőtt ugyanazon az áron felajánlja őket egy magazinnak. Most viszont ötéves börtönbüntetés elől menekül.
Vágólapra másolva!

"Igen, igaz, életeket teszek tönkre, egy darab szar vagyok, és már lelkiismeret-furdalásom sincs." A paparazzók királyának tartott Fabrizio Corona a volt feleségének adta magáról ezt a rövid jellemrajzot, de a telefonbeszélgetésük lehallgatása miatt a rendőrség is értesült a magánjellegűnek szánt vallomásáról. Az olasz fotós nagy nyilvánosság előtt már kevésbé hajlott a beismerésre. "Nem vagyok paparazzo. Semmi törvénytelen sincs abban, amit tettem. Fotószolgáltatást kínáltam pénzért azoknak, akik vevők voltak erre, azért, hogy a képek máshol ne jelenhessenek meg. Ez nem zsarolás, ez a piac. Soha senkitől nem zsaroltunk ki semmit" - magyarázta az ügyészeknek még 2007-ben, amikor egy zsarolási ügy miatt letartóztatták és 77 nap börtönbüntetésre ítélték.

Ezt az érvelést valószínűleg a mostani vesztegetési ügyben is bevetette, a bíróság azonban nem volt vevő rá - öt év börtönre ítélték a fotóst, mert a francia válogatott labdarúgótól, David Trezegeuet-től még 2009-ben 25 ezer eurót követelt néhány kínos képért cserébe. A felvételek árát az vitte fel, hogy a Juventus volt futballistájának volt felesége, a képeken viszont egy másik nővel távozott egy éjszakai klubból.

Forrás: AFP/Damien Meyer
Fabrizio Corona megpróbálta a legtöbbet kihozni a képekből

A Coronára kirótt ötéves börtönbüntetés most újabb két év tíz hónappal meghosszabbodhat, miután a lesifotós eltűnt milánói lakásából. A szökésben lévő férfit már az Interpol is keresi.

A nős focista jól zsarolható

"Remélem, hamarosan letartóztatják, csak bajt csinált" - mondta a Guardian szerint az egyik szomszédja Milánóban. A szicíliai újságírócsaládba születő Fabrizio Corona megdolgozott a kétes hírnévért, és ma már ismertebb, mint sok áldozata. A paparazzo műfaj őshazájának számító Olaszországban a 38 éves Corona eddig tekintélyes és skalpokban gazdag életutat tudhat maga mögött.

Forrás: AFP/Patrick Kovarik
David Trezeguet-nek volt mit magyaráznia a feleségének

Corona nem az a fajta lesifotós volt, aki várja, hogy helyzet legyen, hanem mindent megtett annak érdekében, hogy a számára előnyös forgatókönyv valósuljon meg. A rendőrség szerint például partikra és jachtokra csalogatta a sportolókat és tévésztárokat, ahol a felszolgált alkohol megtette a hatását, és így már sokkal egyszerűbb volt leleplező fotókat kattintani a bódult vendégekről.

Corona csapdájába belesétált az AS Roma kapitánya, Francesco Totti is, akit 2005-ben kapott le, amint éppen megcsókol egy színésznőt. A fotók árfekvésében komoly szerepet játszott, hogy a világbajnok futballista épp az esküvőjére készült, így Totti bátyja végül ötvenezer eurót fizetett a képekért. Az ugyancsak válogatott Alberto Gilardinónak hétezer eurójába került egy ismeretlen szépséggel készült fénykép.

Forrás: AFP/ANdreas Soalro
Francesco Totti sem maradt ki Corona áldozatainak a listájáról

A futballsztárok körül tehát igazi kincsesbányára lelt a lesifotós, igaz, voltak olyanok, mint például Christian Vieri és Adriano, akik megtagadták a fizetést, de ebben az esetben Corona a bulvárlapoktól hajtotta be az összeget, a képeket ugyanis azonnal továbbította a sajtónak.

Ellenállt a zsarolással felérő üzleti ajánlatnak a drogfüggéstől éppen szabadulni próbáló, a FIAT-birodalmat tulajdonló Agnelli család örököse, Lapo Elkann is, akinek 200 ezer eurójába került volna, hogy megakadályozza, hogy egy középkorú transzvesztita, akivel közös kábítószerélményeik voltak, egy interjúban kiteregesse a szennyesét.

Amikor a fotós a főszereplő

Corona becsvágya túlmutatott a kattintgatáson, és egy idő után maga is celeb lett. Szerepelt például a Videokrácia című dokumentumfilmben, amely az olasz tévék celebkultuszát mutatta be, valamint Corona kapcsolatait az olasz médiamogulokkal, köztük Silvio Berlusconival. Az olasz tévénézők egy valóságshow-ban is találkozhattak vele, és szerepet kapott egy tévésorozatban is, amelyben maffiavezért alakított. Celeb státuszát csak erősítette, hogy egy órareklámban is feltűnt, ráadásul nem hagyta kiaknázatlanul a börtönben töltött napokat sem, és könyvet adott ki a bent szerzett tapasztalatairól.

Corona rámenősségét aligha lehet kétségbe vonni, ha abból indulunk ki, hogy még a Berlusconi családot is megzsarolta, és húszezer eurót követelt azért, hogy ne jelentesse meg a kínos képeket, amelyek egy éjszakai klub előtt készültek a volt olasz miniszterelnök lányáról, Barbaráról.

Berlusconi sajtóbirodalma azonban sokat köszönhet Fabrizio Coronának és fotóügynökségének, a szaftos képekkel ugyanis sok bulvárhíradót eltartott. A BBC római tudósítója szerint Corona központi figurája volt annak a celebkultusznak, amely a volt olasz miniszterelnök médiabirodalmát táplálta. Rengeteg képet készített feltörekvő sztárocskákról, akik megfordultak Berlusconi estélyein, majd valóságshow-kban és szappanoperákban bukkantak fel. Ez csak megerősítette az olasz bulvárfogyasztók hitét abban, hogy a sikerhez az kell, hogy valaki bekerüljön a tévébe.

Fabrizio Coronát utoljára a múlt héten pénteken látták Milánóban. A bírósági ítélethirdetés után a házi őrizetben lévő férfi nem tért vissza a lakására az előírt este kilenc órára, így azonnal megindult a találgatás arról, hogy esetleg elszökött. Olasz sajtóhírek szerint meg nem nevezett paparazzók biztosra veszik, hogy külföldre, feltehetően Oroszországba menekült.

Corona családja nagy nyilvánosság előtt szólította fel a hatóságok elől bujkáló fotóst, hogy adja fel magát. Az öccse, Federico amiatt aggódott, hogy az ítélethirdetés után nem tudott tisztán gondolkodni, ezért menekült el. A volt felesége azonban már kevésbé megértő: "Remélem, hogy Fabrizio most végre szenvedni fog a börtönben, mert csak a szenvedés és az elmélkedés teszi lehetővé, hogy megvizsgálja a lelkiismeretét."