Észak-Korea bekeményít a szankciók miatt

2013.01.23. 9:23

Nem lesznek többé a Koreai-félsziget atommentesítéséről szóló hatoldalú tárgyalások, és Észak-Korea védelmi célból erősíteni fogja a haderejét, beleértve az elrettentést szolgáló nukleáris erejét - közölte a phenjani külügyminisztérium néhány órával az után, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szigorította az ország elleni szankciókat.

"A Koreai-félsziget atommentesítéséről szóló tárgyalások véget értek, és a legvalószínűbb az, hogy a jövőben sem folytatódnak" - idézte a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség a tárca közleményét. A dokumentum szerint az Egyesült Államok ellenséges magatartása miatt az atommentesítésről szóló 2005. szeptember 19-i közös nyilatkozat érvényét vesztette, és a hatoldalú tárgyalások véget értek, de Észak-Korea nyitott a béke és biztonság megteremtésének szentelt tárgyalások folytatására. Phenjan közli: a BT-határozatra válaszul mindent megtesz annak érdekében, hogy védelmi célból erősítse haderejét, beleértve az elrettentést szolgáló nukleáris erejét.

A BT keddi ülésén az Egyesült Államok kezdeményezésére egyhangúlag elítélte a decemberi észak-koreai rakétakísérletet, és további hat észak-koreai magán- és jogi személyt vett fel az ENSZ feketelistájára. Ezek között van a kommunista ország űrhivatala és űrtechnológiai bizottsága, az utóbbi intézmény igazgatója, Pek Csang-ho, valamint további három személy. Az érintettek kintlévőségeit befagyasztják, és rájuk is kiterjesztik a beutazási tilalmat.

Tavaly december 12-én Észak-Korea első ízben Föld körüli pályára állított egy műholdat. A nyugati országok szerint Észak-Korea a műholdfellövés örvén újabb ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre, amit az eddigi ENSZ-határozatok tiltanak számára. Mivel Phenjan nem hajlandó együttműködni a nemzetközi közösséggel az atom- és rakétaprogramjával kapcsolatos vitás kérdések tisztázásában, a BT eddig már többször szankciókkal sújtotta, és az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán, Dél-Korea és több más ország egyoldalú korlátozásokat léptetett életbe ellene.

A Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalásokat 2003 augusztusában indították Kína, a két Korea, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán részvételével. A megbeszélések 2008 decemberében összeomlottak, majd Észak-Korea 2009 áprilisában hivatalosan is bejelentette, hogy nem folytatja az egyeztetéseket.