Tízmillió eurós kárt okozott Romániának két magyar

Vágólapra másolva!
Az adócsalással gyanúsított magyar állampolgárok a romániai korrupcióellenes ügyészség szerint bűnszervezetet működtettek.
Vágólapra másolva!

A román hatóságok tízmillió eurós adócsalással gyanúsítanak két magyar állampolgárt, és a távollétükben 30 napos letartóztatási parancsot adott ki ellenük a Maros Megyei Törvényszék. A letartóztatási parancs akkortól lép életbe, amikor a hatóságoknak sikerül őket elfogni.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) közleménye szerint J. Z. magyar állampolgár, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező B. Z. ellen szervezett bűnözői csoport létrehozása, adócsalás, pénzmosásra való felbujtás és csalás gyanújával indított vizsgálatot a DNA Maros megyei szolgálata.

A két gyanúsított a közlemény szerint 2008-ban négy céget hozott létre Romániában, és ezeket rendkívül alacsonyan képzett emberek nevére jegyeztette be. Ezek a cégek aztán szlovákiai, magyarországi, ciprusi, olaszországi és németországi partnerektől szereztek be a jövedéki adó hatálya alá nem eső kőolajszármazékokat, amelyeket később benzinként és gázolajként értékesítettek bizonyos töltőállomásokon.

A bűnszervezet 2010 nyaráig működött, és az ügyészek számításai szerint tízmillió eurós (csaknem hárommilliárd forintos) kárt okozott a román államnak. Az ügynek több más gyanúsítottja is van.