Észak-Korea újabb atomrobbantást hajt végre

2013.01.26. 11:32

Észak-Korea megerősítette szombaton, hogy elvégzi harmadik atomkísérletét, és azt "a nép kérésére teszi".

"Nincs más lehetőségünk" - ez a címe annak a szerkesztőségi cikknek, amely a Rodong Szinmunban, a kommunista párt hivatalos lapjában jelent meg.

Phenjan pénteken "fizikai megtorlással" fenyegette meg Dél-Koreát arra az esetre, ha végrehajtja az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által kedden bejelentett újabb szankciókat. A BT az Egyesült Államok kezdeményezésére egyhangúlag elítélte a decemberi észak-koreai rakétakísérletet, és további hat észak-koreai magán- és jogi személyt vett fel az ENSZ feketelistájára. Ezek között van a kommunista ország űrhivatala és űrtechnológiai bizottsága, az utóbbi intézmény igazgatója, Pek Csang-ho, valamint további három személy. Az érintettek kintlévőségeit befagyasztják, és rájuk is kiterjesztik a beutazási tilalmat.

Az ülést kövtően a két Korea békés újraegyesítéséért Észak-Korea részéről felelős phenjani bizottság közleményében megállapította: a BT-szankciók háborúval egyenértékűek.

"Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagy nekünk más választást. Nincs más lehetőségünk, mint elmenni a végső erőpróbáig. A békére és a Koreai-félszigetre nézve a legnagyobb fenyegetés az Egyesült Államok gonosz erőinek ellenséges politikájából és hatalmas atomarzenáljából ered" - írta a Rodong Szinmun.

Egy amerikai kutatóintézet friss műholdképek alapján megállapította, hogy Észak-Korea már majdnem teljesen felkészült az atomkísérletre. A szerdán készült képeken látszik, hogy a kísérleti telepen - ahol 2006 és 2009 között több nukleáris tesztet hajtottak végre - eltakarították a havat az utakról, és feltehetőleg lezárták a hegybe vezető alagút bejáratát. A robbantást a hegy belsejében végeznék el.

A felvételek alapján a kutatóintézet úgy véli, hogy a kísérleti telep készültségben van, ami lehetővé teszi, hogy néhány héten belül végrehajtsák a kísérletet, vagy akár előbb is, ha a phenjani vezetés utasítást ad rá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK