Elhunyt Mark Palmer, aki a magyarországi rendszerváltás idején, 1986 és 1990 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt.

Mark Palmer 72 éves korában, hosszan tartó rákbetegség után hétfőn hunyt el. A volt nagykövet, aki Budapesten az 1980-as évek végén személyesen is részt vett rendszerellenes demonstrációban, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült. A demokrácia elősegítésére irányuló erőfeszítéseiért Palmert több kormány és emberi jogi szervezet is elismerésben részesítette.

Robie Marcus Hooker "Mark" Palmer 1964 és 1990 között teljesített szolgálatot az amerikai diplomáciai tárcánál, három elnök hat külügyminiszterének volt beszédírója. Más vezetőké mellett fontos szerepe volt Ronald Reagan elnök és Henry Kissinger külügyminiszter nyilvános megszólalásainak kidolgozásában.

Diákként és diplomataként 11 évet töltött kommunista országokban.  Budapesti kiküldetése előtt az amerikai külügyi tárcának a Szovjetunióval és a kelet-európai országokkal fenntartott kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára volt. A kelet-európai demokratikus átalakulás mellett aktívan részt vett Kína és az arab országok demokráciapárti tényezőinek támogatásában is.

A diplomáciai szolgálatból történt távozása után a Central European Media Enterprise tulajdonosaként több mint 600 millió dolláros beruházással vett részt az első cseh, szlovák, szlovén, román és ukrán független tévétársaság elindításában. Palmer az Amerikai Diplomáciai Akadémia és a Jelenkori Veszély Bizottsága külpolitikai lobbicsoport tagja volt, a Freedom House és Demokráciák Közössége Tanács civil szervezeteknél pedig az alelnöki tisztséget töltötte be.