Megkezdődött kedden a francia nemzetgyűlésben a homoszexuálisok házasságát engedélyező törvénytervezet vitája, amely François Hollande államfő egyik legfőbb választási ígérete volt az elnökválasztási kampányban. A javaslathoz a jobboldali képviselők 5300 módosító indítványt nyújtottak be.

A Házasodhasson mindenki! elnevezésű szocialista javaslat kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő egység. A jogszabály arra is lehetőséget teremtene, hogy a homoszexuális párok gyermekeket fogadjanak örökbe.

A kedden kezdődött parlamenti vita maratoninak ígérkezik, mivel a jobboldali ellenzék szokatlanul sok, 5300 módosító indítványt nyújtott be a tervezethez. A kormánypárt február 12-ére tervezi az ünnepélyes szavazást a halálbüntetés 1981-es eltörlése óta legjelentősebb társadalmi reformról.

Kiszélesíti a házasság intézményét

"Biztos vagyok abban, hogy a vita végén a képviselők többsége elfogadja ezt a nők és a férfiak közötti egyenlőség érdekében készülő reformot" - mondta Jean-Marc Ayrault miniszterelnök az azonnali kérdések órájában, a törvény vitájának megkezdése előtt. "Nem gyengíteni fogjuk a házasság intézményét, hanem kiszélesítjük és megerősítjük" - tette hozzá. Arra is emlékeztetett, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat 15 évvel ezelőtti bevezetése a mostanihoz hasonló tiltakozást váltott ki a jobboldal részéről, amelynek azóta a kérdésben megváltozott a véleménye.

"Fogadok abban, hogy az ellenzéki képviselők közül a jövőben majd sokan fogják nekem azt mondani, hogy igen, előrelépés történt, jól tettétek, hogy megcsináltátok" - hangsúlyozta a kormányfő a melegházasság engedélyezésére utalva.

A módosító indítványok között egyébként nyíltan provokatívak is vannak. Jacques Bompard szélsőjobboldali képviselő például azt indítványozta, hogy a házasság intézményét nyissák meg "a poligámok, a vérfertőzők és a kiskorúakat kedvelők számára is".

A franciák többsége támogatja

Christine Taubira igazságügyi miniszter vitaindítójában "az egyenlőség aktusaként" mutatta be a törvénytervezetet. "Mit vesz el a homoszexuális házasság a heteroszexuális házasságtól?" - tette fel a kérdést a minisztert. "Semmit!" - válaszolták kórusban a kormánypárti képviselők, majd felállva és ovációval ünnepelték Taubira beszédét.

A kérdés körül hatalmas társadalmi vita alakult ki az elmúlt hónapokban. Az ellenzők a katolikus egyház támogatásával két héttel ezelőtt tömegrendezvényen tiltakoztak. Válaszul a jogegyenlőség nevében tucatnyi jogvédő szervezet tartott vasárnap hasonló jellegű megmozdulást Párizsban.
  
Az Ifop közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint a franciák 63 százaléka támogatja a melegházasság engedélyezését, az azonos neműek általi örökbefogadás gondolata viszont jobban megosztja a társadalmat, azt csak a franciák fele hagyná jóvá.