Mocskos kezű melósok fogdosták a Nestlé cukorkáit

Vágólapra másolva!
Egy kínai lap buktatta az egyik helyi gyár laza gyakorlatát. Olyanok is a cukorkákhoz fértek, akik nem tudták igazolni, hogy egészségesek. Ráadásul Kínában azokat a termékeket is édesítik, amelyeket Európában már nem.
Vágólapra másolva!

Vizsgálja egyik kínai gyárát a Nestlé, miután kiderült: az egészségügyi igazolvánnyal nem rendelkező dolgozók puszta, gyakran mosatlan kézzel készítették a cukorkákat - írja a Shanghai Daily című napilap.

A svájci élelmiszeripari cég azután indított vizsgálatot az ügyben, hogy egy csingtaoi újság beszámolt az esetől. A cikk szerzője január elején maga is munkásnak állt, hogy megnézze, mit történik a cég észak-kínai, tiencsini gyárában. Tapasztalata szerint a Nestlé számos dolgozót annak ellenére munkába állított, hogy azok semmiféle egészségügyi tanúsítványt nem tudtak felmutatni. A munkások gyakran nem viseltek védőmaszkot, sem műanyag kesztyűt, és gyakran mosatlan kézzel készítették a cukorkákat, a jégkrémeket és a vállalat egyéb termékeit.

A munkásnak állt újságíró azt is megjegyzi: bár a Nestlé tavaly márciusban bejelentette, nem használ mesterséges adalékanyagokat brit termékeiben, a tiencsini gyárban továbbra is adagoltak ízesítő anyagokat egyes termékekbe. A Nestlé pekingi központjának egyik magát megnevezni nem kívánó hivatalnoka a Shanghai Daily megkeresésére elmondta: munkatársai már Tiencsinben vannak, és megkezdték az ügy kivizsgálását.

A Nestlének nem ez az első, élelmiszerbiztonságot érintő ügye Kínában. A vállalat a 2008-ban 300 ezer kisgyermek megbetegedését és hat halálát okozó melaninos tejbotrányban érintett vállalatok közé tartozott.