Ingyenes lesz az egyetem Münchenben

Vágólapra másolva!
Egy népszavazási kezdeményezés sikere után a bajor miniszterelnök bejelentette, hogy az egész tartományban eltörlik a tandíjat.
Vágólapra másolva!

A szükségesnél jóval több aláírást gyűjtöttek össze csütörtöki hivatalos adatok szerint ellenzéki pártok és civil mozgalmak Bajorországban a felsőoktatási tandíj eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezésükhöz, amelynek sikere nyomán a kormány bejelentette, hogy vagy a nép, vagy pedig a tartományi törvényhozás döntése révén biztosan megszűnik a tandíj.

A népszavazás kiírását a választásra jogosultak 14,4 százaléka, csaknem 1,2 millió ember támogatta, ami jóval meghaladja a kezdeményezés sikeréhez minimálisan szükséges 10 százalékos arányt. Ennek alapján várhatóan népszavazásra bocsátják a felsőoktatási tandíj eltörlésére vonatkozó kérdést.

Ugyanakkor Horst Seehofer kormányfő bejelentése szerint előfordulhat, hogy a bajor tartományi gyűlés - Landtag - dönt a kérdésben, megelőzve az ellenzéki kezdeményezést. "Vagy a nép, vagy a Landtag" döntése révén, de biztosan megszűnik a félévenkénti 540 eurós tandíj - mondta a miniszterelnök.