Kínai katonai hackerek támadhatták meg a New York Timest

Vágólapra másolva!
Az amerikai napilap a kínai miniszterelnök vagyonosodásáról írt cikket, közben próbáltak bejutni az újságírók számítógépeibe.
Vágólapra másolva!

Kínai hackerek az utóbbi négy hónapban többször bejutottak a The New York Times című amerikai napilap informatikai rendszerébe, és megszerezték minden alkalmazott jelszavát.

A feltehetőleg a hadsereg berkein belül működő hackerek olyan anyagok után kutattak, amelyek a Ven Csia-pao kínai miniszterelnök családjának vagyonáról és üzleti érdekeltségeiről szóló leleplezéssel kapcsolatosak - közölte szerdán este a lap.

A szerkesztőség a Mandiant biztonsági céget bérelte fel, hogy kivédje a támadásokat, és azonosítsa a hackeret. A cég négy hónapon keresztül figyelte a behatolási próbálkozásokat. Kiderült például, hogy a támadók amerikai egyetemi rendszereken keresztül próbáltak bejutni a szerkesztőségi gépekbe, és hogy rendszerint pekingi idő szerint reggel 8-kor kezdtek munkába.

A The New York Times október végén közölt egy terjedelmes írást, amely szerint Ven szélesebb családja az ő hivatali ideje alatt, vagyis az elmúlt tíz évben, 2,7 milliárd dolláros vagyonra tett szert. Peking emiatt akkor Kína "bemocskolásának szándékával" vádolta meg a lapot.

A The New York Times idézte a kínai védelmi minisztériumot, amely szerint a kínai törvények tiltják az internetes kalózkodást, illetve a világháló biztonságának károsítását, és "szilárd bizonyítékok nélkül vádolni szakmaiatlan és megalapozatlan".

Kínát azzal vádolja az Egyesült Államok és más külföldi kormányok, valamint számítástechnikai szakemberek, hogy már évek óta folytat kiterjedt és agresszív kémtevékenységet az interneten, részben bírálóinak megfélemlítésére. Ennek a tevékenységnek médiumok és újságírók is célpontjai gyakran, mert a hackerek fel akarják kutatni a médiumok kínai hírforrásait.