Vizsgálat a kormányfő villantós átverése miatt

Vágólapra másolva!
Megkeresik és megbüntetik azokat, akik miatt a szerb kormányfő egy kandikamerás műsor áldozatává vált. Ivica Dacic nem engedélyezte a műsor sugárzását, de az internetet még ő sem tudja betiltani.
Vágólapra másolva!

Berágott a szerb miniszterelnök: Ivica Dacic - tudtán kívül - a Lehetetlen küldetés című műsorban vendégeskedett. Az álinterjú alatt a kormányfőt kérdező álriporternő - valójában Branka Knezevic fotómodell - egyszerűen és szemléletesen hozta a kormányfő tudomására, hogy ruhája alatt nem visel bugyit.

A mozdulat Sharon Stone alakítását idézi az Elemi ösztön című filmből, Dacic pedig a pina láttán zavarba jött. Az újvidéki Magyar Szó arról ír, hogy a miniszterelnök elpirult, amikor pedig kiderült az átverés, felháborodottan hagyta el a forgatás helyszínét.

Az ügyet kivizsgáljuk, mondta Ivica Toncev, a kormányfő nemzetbiztonsági tanácsadója, aki szerint nem a miniszterelnököt, hanem Szerbiát gúnyolták ki. Toncev szerint a műsor készítői visszaéltek Dacic bizalmával, és kihasználták, hogy a kormányfő igyekszik jó kapcsolatot ápolni az újságírókkal.

A nyilatkozatokból úgy tűnik, a miniszterelnöki kabinetben azt vizsgálják, milyen jogi lépéseket tehetnek a Lehetetlen küldetés készítőivel szemben. Nem engedik meg, hogy a botránynak ne legyenek következményei, mondta a tanácsadó.

Dacic nem járult hozzá a felvétel sugárzásához. Az átverés előzetese azonban megjelent az interneten, azt pedig még a szerb kormányfő sem tudja betiltani. A YouTube-on is elérhető felvételt a cikk írásának pillanatában közel kétmillió-nyolcszázezer alkalommal tekintették meg.


Inkább oknyomoznak

A botrány miatt a szerb rendőrszakszervezet is tiltakozott, és a kormányfő biztonságáért felelős osztály vezetőjének menesztését követeli. A szakszervezet aggasztónak tartja, hogy egy kandikamerás műsor Dacic közelébe tudott férkőzni, és arról testőreinek nem volt tudomásuk. A rendőrszakszervezet nem fejtette ki bővebben, milyen operatív eszközökkel lehetett volna elhárítani egy rejtett kamerás átverést, illetve a mulasztás miféle biztonsági kockázatot jelentett Dacic számára.

A Lehetetlen küldetés akcióját a szerb újságírók független szervezete is elítélte.

A műsor szerkesztői zokon vették az átverés letiltását. Leginkább azon sértődtek meg, hogy a nemzetbiztonsági tanácsadó szerint lejáratták az országot. Közleményükben azt írják: ezentúl oknyomozással is foglalkoznak majd, és akkor a tanácsadók nem tudják majd betiltani az állami tisztségviselők korrupciós ügyeiről, a bűncselekményeikről és a hivatali visszaéléseikről szóló adásaikat.