Vágólapra másolva!
Volgográd törvényhozása úgy döntött, hogy egy-egy ünnepnapra újra Sztálingrádnak nevezik majd a városukat. A sztálingrádi csata befejeződésének 70. évfordulóját ünneplik így.
Vágólapra másolva!

Február 2-án, a sztálingrádi csata befejeződésének 70. évfordulóján Volgográd visszakapja a szovjet időkben viselt nevét - számolt be csütörtökön a Volga menti orosz város törvényhozóinak döntéséről az orosz állami hírtelevízió.

Sztálingrád, a hős város - így csak a hivatalos rendezvényeken nevezhetik majd Volgográdot szombaton és az év több ünnepnapján a felszólalók, a hatalom képviselői.

A Rosszija 24 televízió szerint a volgográdi duma képviselői a nagy honvédő háború veteránjainak kérésére döntöttek így. Emellett szombattól egy hétig Volgográdban, Csitában és Szentpéterváron Sztálin portréjával díszített győzelmi buszok közlekednek majd.

Az idén hat alkalommal lesz Volgográdból egy időre jelképesen Sztálingrád. Például május 9-én, a második világháborúban aratott győzelem napján, és június 22-én, a gyász napján is, amikor a náci Németország csapatai megtámadták a Szovjetuniót. Augusztus 23-án, a Sztálingrádra mért nagy erejű és hatalmas pusztítást végző bombázás áldozatainak emléknapján is a szovjet vezetőről kapott néven nevezhetik a várost.

A lenta.ru orosz hírportál jelentése szerint a volgográdi kommunisták és az Orosz Polgári Szakszervezet nevű csoport képviselői épp a helyi törvényhozási határozat megszületése előtt adták át az orosz államfőnek azt a petíciót, amelyet ötvenezren írtak alá, és amelyben arra kérték Vlagyimir Putyint, hogy újra Sztálin nevét viselhesse a hős Volgográd.

A Volga menti nagyvárost alapítása évétől, 1589-től 1925-ig Caricinnak hívták, majd 1925-ben Sztálin nevét kapta, és azt is viselte 1961-ig.