Mérges nők rontották el Michael Bloomberg nedves álmát

Michael Bloomberg New York polgármestere a hölgybarát, Miss Röfi, Muppets
Vágólapra másolva!
Milliárdos, agglegény és ráadásul heteroszexuális: Michael Bloomberg New York-i polgármester nagyjából ezek miatt érzi felhatalmazva magát arra, hogy gátlástalanul mondjon szexista véleményt a nőkről. Egy karácsonyi partin sem bírta türtőztetni magát, amikor meglátott egy jó segget. Megjegyzése most fordult ellene, Bloomberg azonban rutinos, több egykori kollégájával pereskedett már zaklatás miatt.
Vágólapra másolva!

Egy nemes gesztussal szeretett volna bekerülni hétfőn a hírfolyamba a New York-i polgármester. Michael Bloomberg újabb 350 millió dollárt adományozott egykori egyetemének, de szerencsétlenségére a nagyvonalú gesztusról szóló sajtótájékoztató teljesen ellene fordult. A John Hopkins Egyetem kutatási programjának részletei helyett azt kellett bizonygatnia, hogy nem szexista macsó, aki mellett a nők soha sem érezhetik biztonságban magukat.

A hetvenéves milliárdos nőkkel szemben meglehetősen ellentmondásos viszonya régóta köztudott, botlásait több bírósági per is megörökítette. Az, hogy most ismét téma lett Michael Bloomberg kanossága, egy interjúnak köszönhető, amely a New York magazinban jelent meg a polgármesteri posztra legesélyesebb jelölttel, Christine Quinn-nel, a New York-i tanács első, nyíltan leszbikus házelnökével.

Quinn, aki az egyik legnépszerűbb demokrata politikus New Yorkban, az interjúban több anekdotát is felidézett Bloombergről, aki nehezen tudta magában tartani a nőkről, és az egyes női testrészekről kialakult véleményét. Például egy karácsonyi partin egy riporternek kedélyesen odaszólt az egyik női vendégre mutatva: "Nézd azt a segget!".

Forrás: AFP/Getty/Mike Coppola
Forrás: AFP/Getty/Mike Coppola

Bloomberg és a szilveszteri tánckar

Miniszoknya, tűsarok

Quinn anekdotáiból kiderül, hogy a női hátsók önkéntelen megbámulása és kommentálása nem az egyetlen otrombaság, amit a polgármester elkövetett. Határozott véleménye volt például munkatársai öltözködéséről is. Amikor Quinn egy felvonulásra lapos sarkú csizmában érkezett, a polgármester rákiabált: "mik azok?" "Kényelmesek" - próbált magyarázatot adni a lapos sarkakra Quinn, mire Bloomberg ellentmondást nem tűrő hangot kijelentette: "soha többé nem akarom hallani ezt a szót a szájából!".

A lapos sarkakhoz hasonlóan irritálta, ha egy nő frizurája nem úgy nézett ki, mintha éppen a fodrásztól jött volna. A hajfestések közötti lenövéseket különösen nem bírta szó nélkül hagyni. "Sokat fizet azért, hogy kétszínű legyen a haja? Mert most az ősszel együtt háromszínű" - szegezte a kérdést egyszer Quinn-nek. Bloomberg női munkatársai gyorsan rájöttek, hogy a leginkább azzal tesznek Bloomberg kedvére, ha már-már ribancosan, magas sarkúban és miniszoknyában jelennek meg a munkahelyükön.

Olyan, mint egy nedves álom

A polgármester igazán soha sem szabadkozott a stílusa miatt, sőt valahol meg volt győződve arról, hogy ez jól is áll neki. Egy, a Guardian című brit lapban 1996-ban megjelent interjúban például így vallott magáról: "szeretem a színházat, a vacsorákat és szeretem hajkurászni a nőket. Úgy fogalmaznék, hogy egy egyedülálló, heteroszexuális manhattani milliárdos vagyok. Ez olyan, mint egy nedves álom." Ez az önkép köszön vissza a New York magazin szerint Bloomberg egyik díszpárnáján, amelyre a következő mondatot varratta fel: "az ég szerelmére, mégis hány heteroszexuális milliárdos van a világon?"

Forrás: AFP/Getty/Justin Sullivan
Forrás: AFP/Getty/Justin Sullivan

A polgármester Miss Röfivel

A dúsgazdag és macsó Bloomberg mítoszát saját kollégái is építgették. A milliárdos 48. születésnapján, 1990-ben a cégének, a Bloomberg LP-nek a munkatársai egy kis kötettel kedveskedtek a főnöküknek. Ebben a legjobbnak, legviccesebbnek tartott mondatait és anekdotáit gyűjtötték egybe, bár a New York magazin szerint a könyv inkább az intézményes elismerése a vezérigazgatói arroganciának és kegyetlenségnek, nem is szólva a cseppet sem visszafogott szexizmusról.

Bloomberg bölcsességként elkönyvelt mondásai közé tartozik például, hogy a nők, ha valóban azt szeretnék, hogy az eszükért tiszteljék őket, könyvtárba és nem áruházakba járnának. Bloomberg tudni véli azt is, hogy a nők, ha elsétálnak egy építkezési terület mellett, és a munkások nem fütyülnek utánuk, akkor újra és újra visszamennek addig, amíg meg nem kapják az elismerő füttyöt. Az egyik munkatársa szerint Bloomberg nagyon meg volt hatva, amikor átadták neki a könyvet. "Szereti azokat a dolgokat, amelyek róla szólnak" - magyarázta a kollégája.

Viccelődünk, és ez jó móka

Ezekkel a történetekkel természetesen magas labdát adott az ellenfeleinek, akik a 2001-es polgármesteri választási kampányban keményen támadták azzal, hogy a cégénél megfélemlítette a nőket. Az ügyek közül néhány a bíróságig is eljutott. 1996-ban és 1997-ben négy nő is beperelte Bloomberget szexuális zaklatás miatt.

Forrás: UPI Photo/eyevine
Forrás: UPI Photo/eyevine

Lady Gagát is elkapta

Az egyikük azt nehezményezte, hogy amikor bejelentette a terhességét, Bloomberg annyit mondott: "öld meg!". A nőt egyébként már a terhessége előtt is céltáblaként kezelte. Amikor meglátta az ujján az eljegyzési gyűrűt, annyit kérdezett: "mi van, hülye és vak az a srác? Mi a fenéért vesz el feleségül?". Egy héttel később is volt mondanivalója a témában: "még mindig jegyben? Mi van, annyira jó az ágyban, vagy az apád fizetett neki, hogy megszabaduljon tőled?".

A kilencvenes évek egy másik nagy port kavaró perében az egyik nő azzal vádolta meg a Bloomberg-vállalat egyik magas rangú alkalmazottját, hogy egy chicagói szállodaszobában megerőszakolta őt. Bloomberg a tárgyaláson azt mondta, hogy csak akkor fogadná el valódinak az erőszakvádat, ha egy megtámadhatatlan harmadik fél is tanúja lenne a történteknek.

A nők nemcsak Bloomberget, hanem a cégének a többi férfi beosztottját is azzal vádolták, hogy rendszeresen zaklatták őket kényelmetlen szexuális megjegyzésekkel.

A tavalyi elszólására, amelyet a Quinn-interjú elevenített fel, Bloomberg sokáig nem volt hajlandó reagálni, majd tagadta, hogy egyáltalán elhangzott ilyesmi. Az pedig kifejezetten felidegesítette, amikor egy sajtótájékoztatón újságírók azt firtatták, hogy a megjegyzése vajon csak egy-e a számtalan szexista mondata közül. Chris Quinn az interjú megjelenése után próbálta tompítani a felháborodást, és a szóvivőjén keresztül azt üzente: "A polgármesterrel produktív, kollegiális és sokszor vicces a munkakapcsolatunk. Ennek része az az egészséges évődés is, amely két, igazán szókimondó New York-i között kialakulhat. Viccelődünk, és ez jó móka. Mellesleg látták azt a borzalmas nyakkendőt, amelyet ma viselt a polgármester?"