Pedofilgyanús ügyek aktáit tette közzé a Los Angeles-i érsek

Vágólapra másolva!
Mintegy száz katolikus pap pedofilgyanús ügyeinek aktáit tette közzé helyi idő szerint csütörtökön a Los Angeles-i érsek, és bejelentette, hogy megvont minden egyházi megbízatást elődjétől, akinek szerepe volt a visszaélések eltussolásában. A papi visszaélések áldozatait támogató hálózat (SNAP) a jó irányba tett, megkésett kis lépésnek nevezte a történteket.
Vágólapra másolva!

124 akta közül 82 tartalmaz feltételezett pedofilügyekkel kapcsolatos információkat abból a dokumentumhalmazból, amelyet csütörtökön tettek közzé a Los Angeles-i főegyházmegye honlapján. A szóban forgó dossziékat egy 2007-es bírósági végzés alapján már nyilvánosságra kellett volna hozni, de az egyházmegye eddigi érseke bojkottálta a nyilvánosságra hozatalukat.

A frissen kinevezett érsek, Jose Gomez egyúttal bejelentette, hogy megvont minden egyházi megbízatást elődjétől, akinek szerepe volt a visszaélések eltussolásában.

Jose Gomez érsek közölte, hogy Roger Mahony nyugalmazott bíborosnak "már nincsenek adminisztratív vagy közfeladatai", Thomas Curry pedig, aki a főtanácsadója volt a nemi zaklatási ügyekben, lemondott segédpüspöki posztjáról.

"A visszaélések évtizedekre nyúlnak vissza, de ez nem teszi kevésbé súlyossá őket - írta a honlapon Gomez érsek. - Kemény és fájdalmas dolog olvasni e dokumentumokat. A bennük leírt magatartás szörnyen szomorú és ördögi. Nincs mentség, indok arra, ami ezekkel a gyerekekkel történt."

"Az érintett papok feladata az volt, hogy (a gyerekek) szellemi atyái legyenek, és ebben csődöt mondtak - folytatta az érsek. - Be kell ma ismernünk e szörnyű mulasztást."

A papi visszaélések áldozatait támogató hálózat (SNAP) szerint Roger Mahony feladatainak a megvonása csak "egy megkésett kis lépés a jó irányba". "Világos a tanulság a katolikus egyház tagjai számára: ha sikerül eltitkolnotok gaztetteiteket, akkor posztotokon maradhattok. Ha pedig nem sikerül, akkor rendkívül kicsi a kockázata annak, hogy számolnotok kell valamilyen enyhe következménnyel" - vélekedett közleményében David Clohessy, a SNAP igazgatója.