Elkapták az olasz maffia egyik vezérét

2013.02.02. 16:25

Catanzaróban letartóztatták a calabriai bűnszervezet egyik vezetőjét, Domenico Leottát. Három évvel ezelőtt még megúszott egy nagy razziát.

Az olasz rendőrség letartóztatta az Olaszország legveszélyesebb bűnözői között számon tartott Domenico Leottát, a calabriai maffia, a 'Ndrangheta egyik vezérét.

A dél-olaszországi Catanzaróban egy lakásba törtek be pénteken a rendőrök, az ott tartózkodó Leotta megadta magát, nem tanúsított ellenállást - számoltak be a hatóságok az olasz sajtónak. Az 53 éves Leottát 2010 óta körözték, amikor megszökött a 'Ndrangheta 40 tagját érintő tömeges letartóztatás elől.

Leotta a rendőrség szerint a calabriai Rosarnót uraló Pesce-klán egyik vezetője, a klánvezér Francesco Pesce jobbkeze. Őt tartják felelősnek egy 1994-ben elkövetett hármas gyilkosságért, amikor egy, az igazságszolgáltatással együttműködő, a bűnszövetkezet családjait eláruló calabriai asszonyt, édesanyját és unokatestvérét is megölték.

A 15 ezres lakosú Rosarno a 'Ndrangheta fellegvára. A nemzetközi kábítószer-kereskedelem "rakományai" a közeli Gioia di Tauro kikötőjébe érkeznek, majd Rosarnóban osztják szét a drogot.

Rosarnót évtizedeken át az egymással szövetkező Pesce és Bellocco család uralta. Paktumjuk 2006-ban felbomlott, ami klánháborúhoz, majd 2010-ben a hatóságok beavatkozásához vezetett.