Halott gyerekek személyazonosságát lopták el brit rendőrök

Vágólapra másolva!
Évtizedekig élő gyakorlat volt a brit rendőrségnél, hogy a titkosügynökök halott gyerekek adatai segítségével épültek be a megfigyelt szervezetekbe. A módszert állítólag ma már nem használják.
Vágólapra másolva!

Legalább 80 halott gyerek személyazonosságával éltek vissza a brit rendőrség fedett ügynökei. Ezt a gyakorlatot a hatvanas évek végétől évtizedeken át folytatták - írta vasárnap a Guardian brit napilap internetes kiadása.

A hamis személyazonosságokra általában különféle szélsőséges csoportokba való beépüléshez volt szüksége a rendőrségnek. Az érintett gyerekek szüleit nem tájékoztatták arról, hogy gyermekük adatait felhasználják - állítja a lap.

A riportból kiderül, hogy a hatóságok rendszeresen kutakodtak az anyakönyvi aktákban megfelelő alanyokat keresve. Előfordult, hogy egy-egy rendőr tíz évig élt az így szerzett hamis személyazonossággal.

A Guardian szerint Keith Vaz, a parlament illetékes bizottságának elnöke "sokkolónak" nevezte a nyilvánosságra került információkat. A rendőrség azt közölte, hogy a módszert ma már nem használják.

Az újságnak név nélkül nyilatkozott két olyan egykori titkosügynök, aki élt balesetben elhunyt gyerekek neve alatt. Egyikük azt mondta, úgy érezte, hogy lábbal tiporja az illető sírját, és sokszor eszébe jutott, mit érezne, ha tudomására jutna, hogy a saját gyerekével tették ezt. A másik ugyanakkor azt mondta, az eljárást igazolja, hogy "a közjó érdekében" cselekedett.