Bebörtönzik a megerőszakolt szomáliai nőt

Vágólapra másolva!
Állami intézmények rágalmazása miatt elítélték az áldozatot, sőt, az esetről tudó újságírót is lecsukták. A bíróság érvelése szerint a nő azért követett el bűncselekményt, mert az állami biztonsági erők tagjait vádolta nemi erőszakkal.
Vágólapra másolva!

Egyévi börtönre ítéltek egy nőt Szomáliában, akit állítása szerint az állami biztonsági erők több tagja is megerőszakolt. A bíró szerint vádjával azonban állami intézményeket rágalmazott meg, és amint le lehet választani csecsemőjét, meg kell kezdenie büntetése letöltését. Az ügyről tudó Abdi-Azíz Abdinúr szabadúszó újságíró szintén börtönt kapott hamis interjú készítése miatt, holott mindössze tudott az ügyről, egyetlen szót sem közölt róla. Helyzetében súlyosbító körülménynek számított azonban, hogy az asszony házába férjének távollétében lépett be, ezért már januárban is előzetes letartóztatásba került.

Emberjogi szervezetek, többek között az Amnesty International (AI) és a Human Rights Watch (HRW) képviselői szerint az ítélet azzal függhet össze, hogy Szomáliában egyre nagyobb médiafigyelmet kapnak a nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények, amelyeket gyakran az állami biztonsági erők fegyveresei követnek el.