Vágólapra másolva!
A kormánypárti konzervatív képviselők közül többen ellenezték, mint támogatták a melegek házasságát lehetővé tevő módosítást, mégis elfogadta a brit parlament. A brit melegek 2015-től összeházasodhatnak.
Vágólapra másolva!

Jelentős többséggel elfogadta a brit parlament alsó háza az azonos neműek házasságát lehetővé tevő törvényt. A kormány a saját frakciójával szemben vitte át a törvényt, a parlament 400 igen és 175 nem szavazattal fogadta el a jogszabály-módosítást - írta a BBC.

A konzervatív frakcióban 136-an szavaztak a törvény ellen, 127-en mellette, 35-en nem adtak le szavazatot, 5-en pedig különleges módon fejezték ki zavarodottságukat: igent és nemet is bejelöltek. David Cameron, a Konzervatív Párt vezetője és egyben miniszterelnök azt mondta, a törvény elfogadása "fontos lépés" a társadalom megerősítése felé.

A kisebbik kormánypárt, a Liberális Demokraták elnöke, Nick Clegg szerint "mindegy, ki vagy, és hogy kit szeretsz, mind egyenlők vagyunk". Az ellenzéki Munkáspárt támogatta a módosítást.

Az egyik konzervatív képviselő, aki nem támogatta a melegek házasságát, azt mondta, tiszteletben tartják a férfiak és nők egyenlőségét, de a házasságra úgy gondol, "mint egy kiváló mód a férfiak és nők közti különbségek ünneplésére".

A melegek 2015-től házasodhatnak majd a törvény alapján, amelyet először a Lordok Házának, azaz a brit parlament felsőházának is el kell fogadnia. Ha módosításokat tesznek, akkor arról az alsóház még egyszer szavaz majd. Ugyanakkor a keddi szavazáson a képviselők kinyilvánították politikai elkötelezettségüket az ügy mellett.