Vádat emeltek a francia vonatrablók ellen

Vágólapra másolva!
Nem akarták kifosztani az utasokat, csak videóklipet forgattak azok a fiatalok, akik füstbombákkal állítottak meg egy TGV-expresszt. A fiatalok ellen most vádat emeltek.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek nyolc fiatal, köztük négy kiskorú ellen, amiért westernfilmbe illő módon feltartóztatták a Párizsból Nizza felé tartó TGV-szerelvényt. Rendőri felügyelet mellett mindegyikük szabadlábon védekezhet, de büntetőbíróság, illetve kiskorúak bírósága előtt kell felelniük a történtekért. Az ellenük felhozott vád csoportosan elkövetett lopás, közvagyon szándékos rongálása, a vasúti közlekedés akadályozása és garázdaság céljából elkövetett szervezkedés.

Az eset szombat délután történt Marseille egyik hátrányos helyzetű negyedénél, az Air Bel lakótelep környékén, ahol füstbombákkal állították meg a vonatot, majd a sínre tóduló fiatalok nem engedték továbbmenni. Több tucatnyian megpróbáltak feljutni rá, de az ajtók nem nyíltak, így csak az ablakokat verték és fénygránátokkal a vasúti kocsikra lőttek. A 150 utas közül sokan pánikba estek, és vadnyugati vonatrabláshoz hasonlították a jelenetet, a támadók még a kiérkező rendőrökre is kövekkel támadtak. Az előállított 13-36 év közötti tettesek azzal védekeztek, hogy nem rabolni akartak, hanem csak egy rapszámhoz forgattak jelenetet, aminek némileg ellentmond, hogy a környéken nemrég több tehervonatot is kifosztottak a közelmúltban. Vallomás tett a rapszám producere is, aki állítása szerint nem tudta kordában tartani az eseményeket, és nem is szerepelt a TGV megállítása a tervekben.